ЕК призова за усилване на действията по връщането на мигранти без право на престой

ЕК призова за усилване на действията по връщането на мигранти без право на престой

Европейската комисия призова държавите в ЕС да положат повече усилия за връщането на мигрантите без право на престой, предаде БТА от Брюксел в сряда.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос настоя държавите да следят внимателно за изпълнението на решенията за връщане. Той уточни, че броят на операциите за връщане на мигранти постоянно нараства.

По неговите думи обстановката с миграцията в ЕС е спокойна, макар да се наблюдава повишен натиск по гръцко-турската сухопътна граница, в западната част на Средиземно море и по пътя през Западните Балкани. Аврамопулос призова държавите от ЕС да приемат до октомври поне 25 000 разселени мигранти (подслонени в държави извън Общността), след като са поели обещание да подслонят двойно повече.

По последни данни на комисията от началото на годината миграционният натиск през централната част на Средиземно море е намалял със 77 на сто. Същевременно на сухопътната гръцко-турска граница броят на прииждащите мигранти се е увеличил девет пъти спрямо бройката за миналата година. На Балканите се отчита раздвижване през Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина. Към Испания от началото на годината са се насочили с 22 на сто повече мигранти, отколкото през 2017 година.

Данните показват, че от началото на тази година в Либия доброволно са се върнали над 6000 мигранти. Засега едва една от три заповеди за напускане на ЕС, издадени срещу мигранти без основание да останат в Европа, биват изпълнявани, отбелязва ЕК. От началото на годината европейските граничари са участвали в 111 операции по връщане на мигранти.

ЕК представи предложения за промени, които предвиждат въвеждането на кръстосани проверки по границите на чужденците. Ако бъдат приети, промените ще осигурят по-лесно установяване на незаконни мигранти, както и на чужденци с изтекли визи, с отнето право на престой в ЕС, или издирвани за престъпления. Очаква се по този начин да бъдат разкривани хора, които представляват заплаха за европейската сигурност.

Споделяне

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?