ЕК: Проблемът с визите за българи и румънци в САЩ и Канада може да бъде решен скоро

ЕК: Проблемът с визите за българи и румънци в САЩ и Канада може да бъде решен скоро

Европейската комисия изрази убеденост, че с добра воля проблемът с визите, изисквани от САЩ и Канада за българи и румънци, може да намери решение скоро, предаде в сряда БТА от Брюксел.

От есента ще поставим този въпрос високо в дневния ни ред, заяви на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос. Той отбеляза постигнатия напредък в разговорите с Канада и посочи, че ЕК отчита предизборната обстановка в САЩ, която засега не създава най-благоприятната среда за постигането на решение.

Аврамопулос добави, че е голям оптимист за скорошното отпадане на канадските визи за българи и румънци. По неговите думи ЕК няма да приеме компромиси, свързани например с решение визите да отпаднат някога в бъдещето.

ЕК съобщи, че досега не е получила позициите на Европейския парламент и на Съвета на ЕС по становището си от април, отчело липса на визова реципрочност със САЩ и Канада. Становището отчете, че докато гражданите на САЩ и Канада могат да пътуват без визи до всички страни от ЕС, двете северноамерикански държави изискват визи за някои граждани на Общността, сред които са българите и румънците. Комисията на ЕП по правосъдие, вътрешни работи и граждански свободи е изпратила до ЕК становище, че щом това е така, трябва да бъде задействана процедурата по връщане на визите за граждани на САЩ и Канада.

ЕК има основания да предложи връщането на визите, но очаква становищата на Съвета на ЕС и на ЕП. Ако комисията реши да предложи на останалите две институции връщане на визите, министрите от ЕС и евродепутатите трябва да изразят съгласие. Ако ЕП и Съветът не възразят в срок от четири месеца на предложението на ЕК, тогава то ще бъде поместено в Официалния вестник на ЕС. Премахването на безвизовото пътуване за гражданите на САЩ и Канада би влязло в сила 24 месеца след публикацията във вестника и първоначално ще бъде за срок от 12 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?