ЕК продължава да настоява за постоянна схема за разселването на мигранти

ЕК продължава да настоява за постоянна схема за разселването на мигранти

Европейската комисия отново предлага въвеждането на постоянни схеми за разселването на мигранти в ЕС, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос.

Той заяви, че миграционната политика на ЕС досега е безспорен успех, но призова да бъдат разкрити пътища за законна миграция, за да се удовлетворят нуждите на европейския трудов пазар. По неговите думи това е едно от средствата за намаляването на незаконната миграция.

ЕС ще продължи да предоставя защита на онези, които имат нужда. Всички в ЕС са единодушни, че е необходимо по-добро управление и опазване на границите. Необходимо е ускоряване на връщанията на незаконно проникналите мигранти и онези, които нямат правото да останат, посочи Аврамопулос. Той заяви, че ЕК взима присърце тревогите на държавите от Централна Европа.

ЕК вчера предложи до 2020 г. ЕС да разполага с 10 хиляди граничари в постоянна готовност. До 2027 г. бюджетът за тяхната дейност се предвижда да надвиши 11 милиарда евро. Граничарите ще участват в оценката и връщането на пристигащите мигранти, ще могат да участват в мисии в чужди (външни за ЕС) държави. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?