ЕК продължава да смята, че България и Румъния са готови за Шенген

ЕК продължава да смята, че България и Румъния са готови за Шенген

Европейската комисия продължава пълната си подкрепа за приемането на България и на Румъния в Шенгенското пространство и отбелязва, че двете държави са напълно готови да се присъединят към зоната. Това се посочва в доклад за свободното движение в ЕС, цитиран от БТА. 

 

В документа, представен в понеделник, се посочва, че ЕК подкрепя напълно усилията на председателството на Съвета на ЕС за приемането на двете държави. Комисията отбелязва, че още през 2011 г. Съветът е отчел готовността на България и Румъния. 

 

Шенгенското пространство за свободно движение позволява на над 400 милиона граждани на 26 европейски държави и на все по-голям брой граждани на страни извън ЕС да пътуват без проверки по вътрешните граници. По думите на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, пространството се оценява високо от гражданите на ЕС и има голям принос за икономическия напредък на ЕС.

 

Представеният днес доклад е трети поред и отчита, че за последната половин година контрол по вътрешните граници е бил въведен веднъж - от Норвегия, по повод церемонията за връчване на Нобеловата награда за мир в Осло.

 

От 3 до 12 декември 2012 г. са били проверени 3136 граждани, от които на 19 е било отказано влизане на територията на страната, а осем са били задържани.

 

От октомври до декември 2012 г. са регистрирани приблизително 13 600 незаконни преминавания на границите, което е с 52 процента по-малко, в сравнение с четвъртото тримесечие на 2011 година.

 

Докато през периода юли - септември 2012 г. повече от половината от всички регистрирани незаконни преминавания са били отчетени от Гърция, положението се е променило през август 2012 г., когато страната е пренасочила около 1800 гранични служители към сухопътната си граница с Турция. 

 

От октомври до декември 2012 г. Италия е съобщила за 31 на сто от всички регистрирани случаи (4231), следвана от Гърция с 30 на сто (4035 граждани).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?