ЕК прогнозира 3.8% растеж у нас през 2018 г.

ЕК прогнозира 3.8% растеж у нас през 2018 г.

Икономическият растеж в България през 2018 г. ще се ускори до 3.8%, след като достигна 3.6% през 2017 г., сочи пролетната прогноза на Европейската комисия, публикувана в четвъртък.

"Българската икономика ще продължи да расте стабилно", коментира комисията.

Според доклада вътрешното търсене се очаква да бъде основният двигател на растежа, докато приносът на износа ще остане отрицателен. Инфлацията ще продължи да се увеличава тази година като резултат от силното частно потребление.

Позитивните тенденции на пазара на труда ще продължат със стабилно увеличение на заплатите и увеличаваща се заетост, посочва още Европейската комисия.

Тя очаква публичните финанси да останат стабилни, подкрепени от благоприятната макроикономическа среда и въпреки нарастването на публичните инвестиции и заплатите.

Прогнозата е както ЕС, така и еврозоната да отбележат ръст от 2.3 % през настоящата година.

Растежът и за двете се очаква да спадне до 2.0 % през 2019 г., когато пречките в някои държави и отрасли станат по-осезаеми, паричната политика бъде съобразена с реалната обстановка, а темповете на растеж в световната търговия се забавят, сочи пролетната прогноза.

Документът отбелязва, че темпът на растеж в ЕС и еврозоната през 2017 г. е надминал очакванията, като е отбелязъл рекордната за последните 10 години стойност от 2.4%.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?