ЕК проверява спрените доставки на "Газпром" към "Овергаз"

Българските власти засилиха натиска върху частната компания с проверка на КЕВР за финансовото й състояние

ЕК проверява спрените доставки на "Газпром" към "Овергаз"

Европейската комисия е започнала проверка на случая със спрените от "Газпром Експрот" доставки за българската частна компания "Овергаз Инк" след получени жалби от дружеството. Това съобщи в сряда базираният в Брюксел сайт “Юроактив“ в статия под заглавие "Газовите войни в България разкриват скрити стратегии на Газпром".

В същото време Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) съобщи, че е започнала извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на дъщерната на "Овергаз Инк" компания "Овергаз Мрежи“ АД, която реално доставя суровината до 55 хил. битови клиенти. От услугите на компанията се ползваха и шест от най-големите индустриални потрелителби в страната, които обаче на 31 декември 2015 г. бяха принудени да подпишат спешно типови договори с държавния обществен газов снабдител "Булгаргаз", заради прекратените доставки от 1 януари 2016 г. от съакционера в "Овергаз" - "Газпром Експорт".

КЕВР не посочва кога ще приключи проверката.

"Газпром" обвинена в злоупотреба с монопол

До Еврокомисията са изпратени две писма от "Овергаз", пише "Юроактив".

Директорът на "Овергаз" Сашо Дончев, който притежава 50% от дружеството, а другите 50% са на "Газпром", на 23 декември предупреждава ЕК за ясна злоупотреба с доминираща позиция от страна на "Газпром" в изходното ниво на доставките и риск от сериозно и непоправимо увреждане на конкуренцията.

"Всяко прекъсване на доставките от "Газпром експорт", дори за кратък период, би довел с голяма вероятност до пълното премахване на "Овергаз" като единствения останал конкурент в България", се казва в писмото на Сашо Дончев до ЕК, цитирано от "Юроактив".

Той освен това разкрива, че на 21 декември 2015 г. зам.-председателят на "Газпром" Дмитрий Медведев му е казал в телефонен разговор, че "Газпром" ще спре от 1 януари 2016 г. своите доставки към "Овергаз", независимо от факта, че съгласно настоящия договор, "Газпром" е задължен да снабдява компанията до 31 декември 2017 г.

"Овергаз" подозира, че (напасването на интересите между "Газпром" и БЕХ) е политически мотивирано от стремежа на Русия да реанимира "Южен поток" в светлината на сегашното напрежение между Русия и Турция", казва Дончев.

"Юроактив" отбелязва, че са налице достатъчно индикации, че България планира да докара руски газ до своите граници – точно като Германия, която планира разширяване на "Северен поток". Борисов предпочита да нарича проекта "газов хъб" вместо "Южен поток".

В друго писмо – с дата 30 декември, Сашо Дончев казва на ЕК, че внезапното изключване е в ясно нарушение на член 102 от Договора за функциониране на Европейския съюз, който третира злоупотребата с господстващо положение. Той също така настоява антимонополните служби на ЕС да приложат член 8 от Регулация 1/2003, според който при отхвърляне на жалбата нейният подател има право да се запознае с документите, на които се основава временното решение на Комисията. За целта обаче на жалбоподателя не може да се предоставя достъп до търговски тайни или друга поверителна информация, които принадлежат на други участващи в производството страни.

В навечерието на Нова година заради прекратяване на доставките от руския газов монополист "Овергаз" поиска държавната "Булгаргаз" да поеме снабдяването със синьо гориво на клиентите ѝ. Премиерът Бойко Борисов драматично описа ситуацията като заговор срещу правителството, в който руснаците обаче нямали вина.

От "Овергаз" заявиха, че на 30 декември са информирали "Булгаргаз" за ситуацията и че не е съществувал никакъв риск за снабдяването на индустриалните абонати и домакинствата, както твърди Борисов.

Тихият развод

Въпросът с оттеглянето на "Газпром" от "Овергаз" е обсъждано между Медведев и Дончев на 2 декември м.г., включително условията, сроковете и взаимните ангажименти. Сашо Дончев заявява пред "Юроактив", че разводът с "Газпром" е "въпрос на ефективност".

"Ние сме в етап на разделяне. "Газпром" няма никакъв интерес в дистрибуторския бизнес", казва той. И обяснява, че според българския закон бордът на директорите на компанията трябва да се свиква четири пъти годишно. В действителност, за последните шест години, са се провели само пет такива срещи и само на три от тях са взети решения.

"Не е възможно да се работи така. Ние наистина имаме нужда всяко тримесечие да актуализираме своята инвестиционна програма, да решаваме за нови продукти на пазара. Но в течение на шест години ние тъпчем на едно място", коментира Дончев.

Проверка на финансовото състояние на "Овергаз"

Още в кризисните дни на 30 и 31 декември се заговори за отнемане на лиценза на "Овергаз", а в сряда КЕВР съобщи, че следи внимателно развитието на възникналата ситуация около доставките на природен газ от "Газпром Експорт" за "Овергаз Инк" след 1 януари. Председателят на регулатора Иван Иванов е в постоянен контакт с представители на институции и организации в отрасъла и с всички заинтересовани страни, ангажирани за разрешаването на въпроса, допълва се в съобщението.

В комисията вече е имало изслушване на представители на ръководствата на "Булгаргаз“ и на "Овергаз Мрежи“ за осигурената непрекъснатост на доставките на природен газ за крайните битови и стопански потребители на частната компания. Тя се е ангажирала да информира КЕВР за всяка промяна на ситуацията.

От регулатора също така оценяват "високо положените усилия от страна на БЕХ, "Булгаргаз“, "Булгартрансгаз“ и "Овергаз Мрежи“ за разрешаване на възникналия проблем.

Ще се вземе ли лицензът?

Кога ще станат ясни резултатите от проверката на "Овергаз" не се съобщава, както и при какви хипотези може да се стигне евентуално до отнемане на лиценза на частната компания, което би усложнило допълнително стартиралата вече процедура по раздялата ѝ с "Газпром". Крайната дата за "развода" е 30 април 2016 г., докогато трябва да стане ясно дали "Овергаз Холдинг" на Сашо Дончев ще стане едноличен собственик на капитала на компанията или ще има друг партньор.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че в ситуацията държавата е "подала ръка" на "Овергаз". "Тъй като сме отговорни хора, нямаше как в такава ситуация държавата да не реагира", каза тя по повод на факта, че "Булгаргаз" е изпълнил лицензионното си задължение и на 31 декември след молба на "Овергаз мрежи" е осигурил доставките за клиентите ѝ. "Това беше направено, смятам, че държавата показа отговорно отношение и оказа помощ на "Овергаз", каза Петкова.

Премиерът Борисов свика извънредни срещи на 29 и 31 декември с шефовете на държавния енергиен холдинг БЕХ и дъщерните му фирми "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", без участието на "Овергаз", нито пък на енергийния министър След това Борисов обяви как са "спасили" България от газова криза, като общественият доставчик "Булгаргаз" е поел снабдяването на клиентите на "Овергаз" – задължение, което "Булгаргаз" е длъжен да поеме в подобна ситуация. Друг забележителен момент е, че "Газпром" и до днес не е направил никакво официално изявление, а вместо това на 30 декември руското външно министерство обяви, че "Газпром" "няма да остави България без синьо гориво" и ако е нужно, обичайните обеми на газови доставки за страната ще бъдат увеличени. Едва на 31 декември вечерта "Овергаз" получава писмен отговор от служител на "Газпром експорт", че пренасочва доставките си към "Булгаргаз".

"Юроактив" припомня, че през 2010 г. "Булгартрансгаз" блокира достъпа на "Овергаз" до газовата мрежа. Частната компания внесе оплакване в Европейската комисия, която през 2011 г. извърши проверки в няколко български газови компании като част от по-голямото разследване срещу "Газпром" за нарушаване на антимополните правила, което продължава и в момента.

Намесата на ЕК помогна на "Овергаз" да възстанови бизнеса си за дистрибуция на газ. Частната компания успя да отнеме индустриални клиенти от "Булгаргаз", предлагайки им 7-8 % по-ниски цени.

До 2012 г. "Булгаргаз" имаше монопол върху доставките на руски газ за България, но след това, вместо да получава предишните обеми от 3.3 млрд. куб.м. годишно, започна да получава 2.9 млрд., като останалите 400 млн. куб.м. отиваха за "Овергаз".

Стрелба по карикатуриста

Според коментатори цялата схема е насочена към това да бъде откраднат бизнеса на Дончев и да бъде съборен критичният в. "Сега", който той издава. "Юроактив" напомня за недоволството на Бойко Борисов от карикатуриста на "Сега" Христо Комарницки заради язвителния начин, по който изобразява министър-председателя.

В коментара си за казуса с "Овергаз" Борисов намекна за карикатурите във вестника, казвайки, че същите хора, които са се опитвали да го обиждат с карикатури и критични статии, сега са поискали неговата помощ.

"Юроактив" припомня, че това не е първият път, когато "Овергаз" е бил пионка между българските ръководители и "Газпром". През 2009 г. руските агенции ИТАР-ТАСС и Интерфакс съобщиха, че по искане на тогавашния български президент Георги Първанов, "Овергаз" ще бъде елиминирана. Твърдеше се, че като част от пакетната сделка с българското правителство, включваща и "Южен поток", от Дончев ще бъде изискано да продаде своите акции на "Газпром" и да спре финансирането на в. "Сега". По-късно Първанов отрече да е имал подобни искания.

Всичко това не се случи, а междувременно "Овергаз" засили позициите си и започна да продава газ на индустриални клиенти на по-ниски цени, което се разглежда като сериозно престъпление от монополистичната система в България.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?