ЕК разреши 7 млрд. евро държавна помощ за Air France

ЕК разреши 7 млрд. евро държавна помощ за Air France

Европейската комисия разреши в понеделник на френското правителство да окаже подкрепа от 7 милиарда евро на Air France за преодоляването на последиците от кризата с коронавируса.

Гаранцията и акционерният заем на стойност 7 милиарда евро, предоставени от Франция, ще осигурят на авиопревозвача ликвидността, от която спешно се нуждае, за да се противопостави на последиците от пандемията от коронавирус, посочва в съобщение еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Тя похвали френското правителство за това, че подпомагайки финансово Air France, задължава авиокомпанията да спазва определени екологични стандарти.

Air France експлоатира около 300 самолета, повечето от които бяха приземени след избухналата пандемия, която съкрати рязко броя на пътниците и полетите за всеки авиокомпании.

Спасителният пакет е комбинация от държавни гаранции и банкови кредити в размер на 4 млрд. евро, а също и 3 млрд. евро заем, изплащан непосредствено с правителствени средства. В замяна на това Air France се задължава да постигне определено ниво на икономическа рентабилност и да съкрати въглеродните си емисии.

Маргрете Вестагер посочва, че това е добра стъпка, която обаче не е била поставена като условие от Брюксел. Страните членки са свободни да определят мерките в съответствие с целите на своите политики и правилата на ЕС, казва тя.

На фона на коронавирусната пандемия, в средата на март Европейската комисия съществено облекчи условията, при които правителствата на страните членки могат да предоставят на компаниите държавни субсидии.

По данни на АФП, до момента ЕК не е отклонила нито едно искане искане за предоставяне на помощ за бизнеса.

Авиокомпанията Air France е част от френско-нидерланската група Air France-KLM, в в която двете държави притежават по равни дялове от 14 процента. Нидерландия се готви да отдели от 2 до 4 млрд. евро на KLM за преодоляване на икономическите последствия от кризата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?