ЕК разреши държавната помощ за тютюнопроизводителите за 2009 г.

ЕК разреши държавната помощ за тютюнопроизводителите за 2009 г.

Генерална дирекция "Земеделие” на Европейската комисия (ЕК) е разрешила на България да изплати 116 млн. лв държавна помощ на тютюнопроизводителите за реколта 2009. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в неделя.

Новината е била съобщена в земеделското министерство с писмо на генералния директор на агрозвеното в комисията Жан-Люк Демарти, получено късно вечерта в събота.

Искането на България бе изпратено в ЕК с писмо на министър Найденов и страната ни получи уверението, че то ще бъде разгледано на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие в Брюксел на 18 януари. След като разрешението вече е получено, Мирослав Найденов ще оттегли точката от заседанието, в което и той ще участва.

С решаването на въпроса за помощите лично се ангажира и премиерът Бойко Борисов след протестите на тютюнопроизводители в края на декември миналата година. Тогава фермерите и държавата се споразумяха през 2010 г. секторът да получи субсидия от 116 млн. лева вместо планираните в бюджета национални доплащания от 80 млн. лв. Именно за субсидията бе необходимо разрешението на ЕК.

През 2009 г. изтече последната година, в която предишното правителство бе договорило с ЕК държавни помощи за тютюнопроизводители за 116 млн. лева. Според сегашното правителство обаче тези пари е трябвало да бъдат включени в бюджет 2009, което не е станало, а за вземането им от бюджет 2010 трябваше отделно разрешение на ЕК.

Министър Найденов съобщи още, че в разговор с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков днес е бил уверен, че средствата ще бъдат осигурени и изплатени във възможно най-кратък срок. Очаква се това да стане в края на първото тримесечие или най-късно в началото на второто, заяви Найденов.

На управителен съвет на фонд "Тютюн" в четвъртък ще бъде изготвена схемата за изплащането на премиите.  Опитът досега показва, че средствата не са отивали по предназначение в пълния им размер, коментира
земеделският министър. Надяваме се, че решението ще продължи и през следващите години, посочи той.

Министърът обеща неговото ведомство да търси механизми за намиране на алтернативна заетост за стопаните от традиционните тютюнопроизводителни райони.

Споделяне
Още от Бизнес