ЕК разреши държавната помощ за тютюнопроизводителите за 2009 г.

ЕК разреши държавната помощ за тютюнопроизводителите за 2009 г.

Генерална дирекция "Земеделие” на Европейската комисия (ЕК) е разрешила на България да изплати 116 млн. лв държавна помощ на тютюнопроизводителите за реколта 2009. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в неделя.

Новината е била съобщена в земеделското министерство с писмо на генералния директор на агрозвеното в комисията Жан-Люк Демарти, получено късно вечерта в събота.

Искането на България бе изпратено в ЕК с писмо на министър Найденов и страната ни получи уверението, че то ще бъде разгледано на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие в Брюксел на 18 януари. След като разрешението вече е получено, Мирослав Найденов ще оттегли точката от заседанието, в което и той ще участва.

С решаването на въпроса за помощите лично се ангажира и премиерът Бойко Борисов след протестите на тютюнопроизводители в края на декември миналата година. Тогава фермерите и държавата се споразумяха през 2010 г. секторът да получи субсидия от 116 млн. лева вместо планираните в бюджета национални доплащания от 80 млн. лв. Именно за субсидията бе необходимо разрешението на ЕК.

През 2009 г. изтече последната година, в която предишното правителство бе договорило с ЕК държавни помощи за тютюнопроизводители за 116 млн. лева. Според сегашното правителство обаче тези пари е трябвало да бъдат включени в бюджет 2009, което не е станало, а за вземането им от бюджет 2010 трябваше отделно разрешение на ЕК.

Министър Найденов съобщи още, че в разговор с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков днес е бил уверен, че средствата ще бъдат осигурени и изплатени във възможно най-кратък срок. Очаква се това да стане в края на първото тримесечие или най-късно в началото на второто, заяви Найденов.

На управителен съвет на фонд "Тютюн" в четвъртък ще бъде изготвена схемата за изплащането на премиите.  Опитът досега показва, че средствата не са отивали по предназначение в пълния им размер, коментира
земеделският министър. Надяваме се, че решението ще продължи и през следващите години, посочи той.

Министърът обеща неговото ведомство да търси механизми за намиране на алтернативна заетост за стопаните от традиционните тютюнопроизводителни райони.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?