ЕК разреши износа от нелицензирани мандри извън общността

ЕК разреши износа от нелицензирани мандри извън общността
С почти три седмици по-рано от предвиденото Постоянният комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните към Европейската комисия разреши на българските мандри, които не отговарят на евроизискванията, да изнасят млечни продукти, произведени преди 31 декември 2006 г., за страни извън Европейския съюз. Това съобщиха от Министерството на земеделието и горите (МЗГ) в четвъртък.

Решението бе взето след като в началото на седмицата агроминистърът Нихат Кабил и еврокомисарят по здравеопазването Маркос Киприану постигнаха споразумение за отмяна на ограничението, което блокира износа на почти 3 хил. т млечни продукти, произведени през 2006 г.

Съгласно днешното решение миналогодишната продукция може да бъде изнесена в трети страни в срок до 31 декември 2007 г. и след уведомяване на купувача, че стоката не отговаря а ЕС-нормите.

Произведените след 1 януари 2007 г. млечни продукти от мандри, неотговарящи на европейските изисквания, също ще могат да бъдат изнасяни за страни извън ЕС. Това ще се извършва според Регламентите на Общото европейско законодателство, което означава, че всяка страна, за която е предназначен износа на млечни продукти, ще декларира готовността си да ги приеме.

По настояване на представителството на МЗГ в Брюксел млечните продукти могат да бъдат изнасяни още от утре, без да се чака публикуването на Решението в официоза на Европейската комисия, допълниха от ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес