ЕК разреши национални доплащания за десертно грозде

ЕК разреши национални доплащания за десертно грозде

Европейската комисия не възразява срещу изплащането на допълнителни суми ат бюджета за отглеждане на площи с десертни лозя, посочва в писмо до Министерството на земеделието и храните Жан-Люк Демарти, шеф на генералната дирекция на ЕК “Земеделие и селски райони”

През 2008 г. България получи одобрение от ЕК за изплащане на национални доплащания за площите, допустими за подпомагане по Системата за единно плащане на площ (СЕПП), с изключение на тези, заети с лозя, малини и ягоди за преработка, тютюн и постоянно затревените площи.

С националните доплащания на площ България допълва подпомагането, което производителите получават по СЕПП с цел изравняване на субсидиите на българските фермери с тези в старите държави-членки на ЕС.

Още в края на миналата година България поиска с няколко писма до Комисията в площите, допустими за национални доплащания изрично да бъдат включени и площите, заети с десертни видове лозя, като това беше коментирано и при срещи на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с Демарти.

Искането е направено, за да се осигури равнопоставеностна производителите на десертно грозде у нас, тъй като те не се финансират по никоя от мерките в Националната програма по лозарство и винарство 2008-2013.

С това писмо ЕК разрешава плащания за десертни сортове лозя по схемата за национално доплащане на площ, на база на направеното от България през 2008 година искане за прилагане на национални доплащания към директните плащания.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?