ЕК разследва "Алиталия" за незаконна държавна помощ

сн: Архив

Европейският антимонополен регулатор ще разследва дали решението на властите в Италия да предоставят мостово кредитиране от 900 млн. евро на намиращата се в сериозно финансово затруднение авиокомпания "Алиталия" е в нарушение на правилата в ЕС за държавна помощ, съобщи Ройтерс в понеделник.

Достигналата до ръба на фалита "Алиталия" премина под административно управление през май 2017 г. и получи кредит от властите, който да ѝ помогне да продължи дейността си, докато приключи процедурата по продажбата ѝ.

Сега Еврокомисията ще провери дали отпуснатите средства са държавна помощ и дали отговарят на европейските правила за оказване на подкрепа за фирми, намиращи се в затруднение.

Според Брюксел заемът би могъл да е нерегламентирана държавна помощ, тъй като продължителността на кредита надвишава максимално допустимите 6 месеца за спасителни заеми, според правилата в рамките на ЕС.

Ако европейският антимонополен регулатор установи, че тази помощ е била незаконна, ЕК може да нареди на властите в Италия да възстановят изразходваните средства.

"Алиталия" се намира в процедура по продажба, като на този етап има интерес за покупка от няколко места, включително от нискотарифния превозвач "ИзиДжет" (EasyJet), който желае да участва в консорциум, от "Дойче Луфтханза" (Deutsche Lufthansa AG) и вероятно от друга нискотарифната авиокомпания в лицето на "Уиз Еър" (Wizz Air Holdings). Различни медийни източници сочат като потенциални кандидати за "Алиталия" и компании като "Еър Франс-КМЛ" (Air France-KLM), "Делта ЕърЛайнс" (Delta Air Lines Inc.) и "Серберус Кепитъл Мениджмънт" (Cerberus Capital Management LP), но като част от консорциума на "ИзиДжет".

Споделяне

Още от Бизнес