ЕК: Реформите в Македония продължават, има напредък със съседите

Реформите в Македония продължават, въпреки политическото напрежение в страната. Това се посочва в пролетния доклад на Европейската комисия.

Документът засяга напредъка на страната по препоръките на ЕС, включително по отношение на добросъседските отношения и по въпроса за името на държавата.

Комисията препоръчва продължаването на политическия диалог за преодоляване на сегашната криза. Според ЕК се наблюдава напредък по почти всички поставени цели. Отношенията със съседите се запазиха добри, бяха предприети стъпки в двустранните отношения с България и с Гърция, пише в доклада.

В документа се отбелязва важността от прилагането на политическото споразумение от март тази година, с което бе преодоляна политическата криза.

През последните шест месеца отчитаме напредък, сега предизвикателството е да се използват напълно съществуващите възможности, коментира еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле, цитиран в съобщение на комисията.

Той препоръчва пълно приложение на мартенското споразумение, включително по отношение на разследващата комисия, междупартийния меморандум за разбирателство за стратегическата цел за влизане в ЕС и възстановяване на диалога с журналистите.

Комисията отбелязва, че очаква през юни Съветът на ЕС да разгледа препоръката ѝ за започването на преговори със Скопие за членство в Общността.

В края на миналата година страните членки отказаха да дадат на Скопие дата за начало на преговори. България също обяви резерви към Македония, свързани с добросъседството.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?