ЕК решава през лятото ще реже ли евросубсидии за България

ЕК решава през лятото ще реже ли евросубсидии за България

Не може да има финансови санкции за България вследствие на доклада на  Европейската комисия в края на юни, тъй като той ще засяга правосъдието и вътрешните работи, а не усвояването на еврофондовете. Това заяви  говорителят на ЕК Марк Грей в четвъртък, ден след като агенция Ройтерс, позовавайки се на високопоставен представител на Брюксел, съобщи, че се готвят финансови рестрикции за България заради корупцията и лошото управление. 

От думите на Грей обаче стана ясно, че България може да бъде лишена от преките помощи за селското стопанство, но това ще бъде преценено след проверки през лятото как се справя страната с тази проблемна област. В договора за присъединяване е предвиден механизъм за задържането на субсидии, ако ЕК установи неизпълнение на критерии. 

“По-късно тази година ЕК ще направи оценка на състоянието, преди да реши какво евентуално да се прави”, отбеляза говорителят на ЕК.

За правосъдието и вътрешните работи възможно най-сериозната санкция е предпазната клауза, която няма финансови измерения. Освен това Грей смята, че споменаването ѝ сега е преждевременно. “За нас предпазната клауза ще е най-последната възможност, тя ще засегне признаването на съдебните решения в България по наказателни и граждански дела", добави той.

В същото време министърът по европейската интеграция Гергана Грънчарова също заяви, че няма информация ЕК да обмисля спиране на част от финансовата помощ за страната ни. Грънчарова допълни, че не разполага с никакъв вариант на мониторинговия доклад по глава “Правосъдие и вътрешен ред”.

Тя отбеляза, че има сигнали за отлагане на доклада от 27 юни за седмица по-късно.

Според предварителни информации докладът ще е силно критичен, но ЕК не възнамерява да се възползва от възможността за предпазна клауза, тъй като това ще засегне и интересите на ЕС по заповедите за арест, засягащи България.

"Очаквам обективен и хладнокръвен текст за всичко, което се е случило в областта на правосъдието и вътрешните работи", каза Грънчарова, която се надява на конструктивна критика. В същото време тя благодари на вътрешното и правосъдното министерства за свършеното до момента като изрази надежда, че в двете ведомства има ясна визия какво точно трябва да се направи до края на годината за изпълнение на препоръките. 

Сигналите от Брюксел, че ЕК ще бъде както обективна, така и строга към България, са отправят непрекъснато. Безпокойството от липсата на осъдителни присъди за корупция по върховете на властта и забавянето на важни закони като Гражданско-процесуалният кодекс и промените в Закона за съдебната власт.

След предстоящия мониторинг не се очаква ЕК да ни наложи клауза, но това може да стане през декември, ако не бъде констатиран желаният от Брюксел напредък.

Според данните на Гергана Грънчарова 23.5 процента са неизпълнените мерки по хармонизиране на българското законодателство с това на ЕС. Тя отчете обаче, че това е прогрес в сравнение с предишния преглед по изпълнение на мерките в края на април, когато неизпълнението е било 27 на сто. От 59 директиви, които България трябва да въведе в законодателството си, 25 вече са част от законодателния процес, каза министър Грънчарова.

Тя е информирала кабинета за хода на изпълнението на Плана за действие и за неизпълнените мерки, които се отчитат към 11 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България