ЕК: Рецесията в България ще продължи и през 2010

Рецесията в България ще продължи през 2009 и 2010 г., според доклад за състоянието на държавните финанси в страните от ЕС през 2009 г, изготвен от икономическата и финансова служба на Европейската комисия. Документът беше разпространен във вторник.

ЕК прогнозира свиване на българската икономика с 1.6% през 2009 г. и с 0.1% през 2010 г.

В доклада се отбелязва, че през 2008 г. излишъкът в бюджета е бил 1.5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) при заложени през декември предходната година 3 на сто.

Непостигането на обявената цел се дължи на по-ниски от очакваните приходи и на липсата на строг контрол върху разходите, изтъква ЕК.

Влошаването на приходната част е следствие от негативното въздействие на световния икономически спад. През последното тримесечие на 2008 г. темповете на ръст в БВП спаднаха рязко и данъчната съставка намаля. Същевременно въвеждането на плосък данък от 10 на сто върху доходите, както и значителното неизпълнение на планираното използване на европейски фондове също доведе до спад в приходите, се посочва в доклада.

В същото време бяха одобрени допълнителни социални и инфраструктурни разходи от около 1.8 на сто от БВП чрез допълнителен бюджет в средата на 2008 г. Пенсиите, както и бюджетните заплати, бяха увеличени повече от планираното, се добавя в доклада.

При положение, че не настъпи промяна в политиката, прогнозата на ЕК, изготвена през пролетта на т.г., е за общ правителствен дефицит от 0.3% от БВП през 2010 г., по-нисък от последните официални прогнози за излишък от 1.5% от БВП.

Очакванията са правителственият дълг да нарасне до 16% и малко над 17% от БВП съответно през 2009 и 2010 г. Според официалните прогнози на българските власти съотношението на дълга през т.г. ще нарасне до 17% от БВП, но ще падне на 15% догодина. Прогнозата е базирана на по-неблагоприятна перспектива за номиналния БВП, но при стабилни фискални приходи.

Също във вторник агенция Блумбърг съобщи, че на България и Хърватия най-вероятно ще им се наложи да поискат заем от Международния валутен фонд (МВФ), за да спрат нарастването на дефицитите си по текущата сметка и да погасят част от външния си дълг.

"Очакваме двете страни да потропат на вратата на фонда съвсем скоро", казва Тимъти Аш, шеф звеното за развиващи се икономики в "Роял банк ъф Скотланд" (Royal Bank of Scotland Group).

"В зависимост от това, колко зле ще се развият нещата, те може да се наредят на опашката за заем веднага след Литва", казва Аш.

Годишният БВП на България в размер на 50 млрд. долара се е свил с 3.5% за първото тримесечие на 2009 г. - първото свиване на икономиката за последните 11 години.

На страната ѝ липсват достатъчно международни резерви, за да покрива дълговете си през годината, сочи доклад на Световната банка, публикуван в понеделник.

Блумбърг цитира и изказване на столичния кмет Бойко Борисов, основен претендент за премиерския пост след парламентарните избори на 5 юли, който на 18 юни казва, че на страната задължително ще ѝ трябва международен заем, за да се измъкне от рецесията.

Източноевропейски държави като Румъния, Унгария и Латвия вече получиха помощи в размер на 90 млрд. долара от МВФ от септември до сега, припомня Блумбърг.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес