ЕК: Ромският проблем няма отношение към влизането в Шенген

Проблемът с българските и румънските роми във Франция няма отношение към влизането в Шенгенското пространство, заяви в понеделник говорител на Европейската комисия.

Няма критерии за приемане в Шенген, които да са свързани с проблеми като тези около ромите от България и Румъния във Франция, каза говорителят Матю Нюмън по повод изказвания на френски държавници, че заради този проблем двете страни може да не бъдат приети в Шенгенското пространство идната година.

По план Румъния и България ще влязат в Шенгенското пространство за свободно придвижване през март 2011 г. Френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш обаче спомена миналата седмица, че е възможно това да стане на по-късна дата, ако Букурещ и София не постигнат по-добра интеграция на ромската си общност.

БСП против обвързване на ромския проблем с Шенген

БСП обяви в понеделник, че настоява за отговори от страна на Франция за решението ѝ да върне в България десетки роми. Освен това социалистите са против обвързването на ромския проблем с влизането в Шанганската зона.

Международният секретар на левицата Деница Златева коментира на пресконференция на "Позитано“ 20, че не са "ясни мотивите, с които българските граждани от ромски произход се връщат в България“. По думите ѝ през последните няколко дни разрешаването на ромските въпроси се вкарва в контекста на процесите по влизането ни в Шенген.

Златева каза още, че след приемането на Сърбия, Македония и Хърватия делът на ромите в ЕС ще се увеличи и това налага намирането на нови и по-адекватни решения на ромския въпрос.

От БСП настояват и българското правителство да предприеме активни действия по отношение на влизането на България в Шенген, спазвайки стриктно плана за присъединяване на ЕК.

Преди ден българският посланик в Париж Марин Райков коментира, че "броят на българските роми, които биха били засегнати, би бил абсолютно ограничен" и че става дума за "десетки хора".

Практически всеки ден има хора, които доброволно се завръщат от Франция в България, каза още Марин Райков. "Вероятно и днес някои хора, имам предвид български роми, ще направят избора да се възползват от възможността финансово да бъдат стимулирани и ще отпътуват за България. Но тук става дума за индивидуални случаи, а не за група", каза посланик Райков.

Нищо по-нормално няма от това една страна член на Европейския съюз като Франция да се стреми на нейна територия да се спазват законите, включително и европейските правила на поведение, смята той. "Всеки опит тази тема да бъде експлоатирана или преекспонирана според мен би бил неоснователен", посочи посланикът.

Позитивен расизъм

Експертът на БСП по етническите въпроси Мирослав Попов заяви в понеделник, че ромските проблеми се разглеждат различно от общосоциалните проблеми. "Подобен подход носи привкуса на един позитивен расизъм”, допълни той по време на пресконференцията на "Позитано" 20.

По думите му, част от причините за неуспеха на ромската интеграция е в начина на изработване на проекти, които изолират ромите от цялото българско общество. Според него в ЕС богатият е по-свободен от бедния и това налага стартирането на дискусия за самото функциониране на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа