ЕК с план за действие срещу руската дезинформация преди евровота

ЕК с план за действие срещу руската дезинформация преди евровота

Европейската комисия (ЕК) ще изисква от Facebook, Twitter, Google и други медийни платформи да изготвят доклади за фалшиви новини всеки месец, за да се ограничи разпространението на дезинформация преди изборите за Европейски парламент през 2019 г.

ЕК предложи да се изразходват повече финансови средства за тази цел, както и да се създаде система за ранно предупреждение, която да сигнализира правителствата и да накара технологичните гиганти да направят повече за спирането на дезинформацията.

Представеният в сряда план на ЕК, който трябва да бъде одобрен от лидерите на ЕС, е част от усилията за възпиране на руските опити за намеса в западните демокрации чрез дезинформационни кампании, каквито Русия отрича.

"Има убедителни доказателства, че Русия е основен източник на дезинформация в Европа. Дезинформацията е част от военната доктрина на Русия и част от стратегията ѝ да разделя и отслабва Запада", заяви зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип на пресконференция в Брюксел заедно със зам.-председателя на ЕК Федерика Могерини, и комисарите Мария Габриел, Джулиан Кинг и Вера Йоурова.

Преди евроизборите през май 2019 г., ЕК иска да види, че технологичните гиганти като Facebook и Google са съгласни да увеличат усилията за премахване на подвеждащото или незаконно съдържание, включително разпалването на омраза, екстремизъм и онлайн продажбата на фалшиви продукти, предаде Ройтрес.

С кодекс за практики, които ангажират онлайн платформите и рекламодателите да предприемат мерки както срещу публикуването, така и срещу разпространението на фалшиви новини, ЕК настоява съобщенията, разпространявани автоматично от машини или ботове, да бъдат обозначени като такива.

ЕК увеличава бюджета на StratCom до 5 млн. евро

ЕК също така предлага да се усили звеното за мониторинг и сигнализиране на идваща от Русия подвеждаща информация. Затова Европейската комисия увеличава бюджета на външнополитическата служба на ЕС по стратегически комуникации (StratCom), създадена с цел борба с дезинформацията, която според общността идва предимно от Русия. За работата на тази група през 2019 г. ще бъдат отделени 5 милиона евро, докато тази година нейният бюджет е 1.9 милиона евро.

Нищожна инвестиция в сравнение с бюджета на Русия за дезинформация

Тези средства са много по-малко от парите, които според ЕС и НАТО Русия харчи за дезинформация, но западните правителства са предпазливи да пристъпят към каквато и да е стратегия, която би могла да бъде изтълкувана като индокртриниране.

Русия инвестира в модерно оборудвани държавни медийни организации със стотици журналисти зад граница, целящи да развенчават това, което Москва нарича агресивна западна пропаганда, с медийни канали като Sputnik и RT. Освен това се поддържа висока активност в социалните медии.

"Пет милиона евро за борба с фалшивите новини отпуска ЕК, което не е достатъчно с оглед на това, че Русия дава 1.1 милиарда евро на година, има 1000 работещи на пълно работно време. Правят "активное мероприятие", 85% от усилията им отиват за разпространяването на лъжи. Не можем да позволим интернет да се превърне в Дивия Запад, където става каквото дойде – и ние ще преразгледаме нашите опции, включително регулацията, ако платформите не покажат достатъчен напредък по отношение на дезинформацията", каза еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг.

Веднага трябва да знаем откъде идва дезинформацията във всеки един случай и кой стои зад нея. Използва се и изкуствен интелект, който да разпространява дезинформация, изтъкнаха еврокомисарите.

Подходът на Европа ще е различен - няма да разпространява дезинформация, а ще информира хората. Ще подкрепим качествените медии и прозрачността в средствата за масова информация. За тази цел ще бъдат заделени 61 млн. евро. В момента журналистите се справят сами, а не се обединяват, отбелязаха от ЕК.

Предупреждение към онлайн платформите

Представителите на ЕК предупредиха технологичните гиганти с по-нататъшни ограничения, ако те не спазят ангажиментите, съгласувани по-рано тази година за борба с дезинформацията.

Между 60 и 90 милиона са фалшивите профили във Facebook и те са най-активните, особено по избори. 3-4% от съдържанието на социалната мрежа е фалшиво. Около 80% от профилите в Twitter, разпространявали фалшиви новини на предишните избори, са още активни, съобщиха еврокомисарите.

Новите изисквания към онлайн платформите да докладват за фалшиви новини влизат в сила от идния месец и ЕС възнамерява да им даде публичност, за да могат гражданите на ЕС да се ориентират в ситуацията.

ЕС настоява компаниите, които са подписали нейния Кодекс на добри практики срещу дезинформацията (Code of Practice on Disinformation) да спазят обещанието си и да докладват подробно до края на годината как възнамеряват да го прилагат.

"Без повече оправдания и без повече протакане. Ние трябва да видим спешни подобрения", добави Кинг.

Освен това се планира и създаването на "система за бързо предупреждение", която има за цел да уведомява националните органи на всяка държава, ако страната се атакува с фалшиви новини.

Компаниите ще трябва да обръщат специално внимание на ключови сфери като прозрачност на политическата реклама, затваряне на фалшиви акаунти, ясно обозначаване на акаунтите на ботове, сътрудничество с организациите за проверка на фактите и с академичните среди, за да се засекат дезинформационните кампании.

Компаниите, които досега са подписали кодекса, са Google, Facebook, Twitter и Mozilla.

Facebook вече засили дейността по проверка на фактите (fact-checking) и работи върху понижаване на рейтинга на източници, от които идва дезинформация, за да станат по-малко видими. Социалната мрежа обаче е силно критикувана за това, че е твърде бавна при затварянето на зловредни акаунти.

Миналата година Facebook разкри, че руснаци с фалшиви имена са използвали платформата ѝ в опит да повлияят на американските избиратели преди и след изборите през 2016 г., като са писали по възпалителни теми, измисляли са събития и са купували реклама.

Мария Габриел: Нямаме време за губене

На пресконференцията Мария Габриел подчерта, че трябва да се положат всички усилия за гарантиране на ненамеса на предстоящите през 2019 г. избори за Европейски парламент.

"В плана за действие, който представяме днес, се предвижда създаването на система за ранно предупреждение, както и мониторинг на прилагането на Кодекса за добри практики за борба с разпространението на дезинформация онлайн. В периода януари-май 2019 мониторингът ще е месечен, съсредоточавайки се върху точно определени индикатори от Кодекса. Целта е да се осигури бързо и ефективно изпълнение на ангажиментите, като ЕК ще провери направеното със съдействието на Европейската група на регулаторите за аудиовизуални медийни услуги (ERGA). Нямаме време за губене, трябва да действаме бързо. Ще продължа да полагам всички усилия, за да се гарантира, че платформите изпълняват своите ангажименти. Няма да се поколебаем да предложим нови мерки, ако не видим ясни и измерими резултати“, заяви българският еврокомисар.

Планът за действие за борба с разпространението на дезинформация онлайн предвижда и създаването на независима европейска мрежа на проверителите на факти, информира Мария Габриел, допълвайки, че това е от съществено значение за справяне с дезинформацията.  Тя призова също така държавите членки да положат усилия за подобряване на медийната грамотност.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа