ЕК с план за пресичане на миграционните потоци от Либия към Италия

ЕК с план за пресичане на миграционните потоци от Либия към Италия

Европейската комисия предложи да бъде увеличена финансовата помощ за Италия за овладяване на миграционните потоци, идващи от Либия през Средиземно море. Предложението е част от комплекс от мерки, които имат за цел да удовлетворят исканията на Рим за по-голяма солидарност, предаде Ройтерс.

Планът бе договорен във вторник на седмичното заседание на европейските комисари. Той ще бъде представен на срещата в четвъртък на министрите на вътрешните работи в Талин, на която италианските власти искат правителствата на останалите 27 членки на ЕС да им окажат по-голяма помощ за справяне с наплива на хиляди хора, достигащи италианските брегове. Тази година вече са пристигнали 85 000 души.

Планът на ЕК предвижда да бъде подобрена работата на либийската брегова охрана - нещо, което в ЕС се надяват да доведе до намаляване на броя на хората, качвани на корабите на международни благотворителни организации.

Европейските правителства се безпокоят, че дейността на подобни организации може да доведе до това, че хората да бъдат на практика насърчавани да предприемат пътуванията с нестабилни плавателни съдове през морето, именно защото после спасените биват превозвани до Италия. Въпреки критиките за демонстрирано лошо отношение от страна на либийската брегова охрана, в ЕС са на мнение, че подобряването на работата на местните структури ще даде резултат - повече мигранти ще бъдат връщани в Либия.

"Във фокуса на нашите действия трябва да стои солидарността - с бягащите от войни и преследвания, както и с нашите държави членки, които са подложени на най-голям натиск", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. "В същото време трябва да действаме в подкрепа на Либия, за да се води борба с каналджиите и да бъде засилен граничният контрол и по този начин да намалеят опасните пътувания към Европа."

ЕК е заделила допълнителни 35 милиона евро за Италия, с които да ѝ се помогне да овладее незаконната имиграция, като Брюксел отново изрази готовност да мобилизира своите агенции в помощ на Рим. Според комисията съществува съвместен проект с Италия на стойност 46 млн. евро, който има за цел да се помогне на Либия да изпълни обещанията си да ограничи трафика на мигранти.

ЕС се ангажира и със засилване и подкрепа за изпълнението на определени мерки. Сред тях е депортирането на кандидати за убежище с отхвърлени молби, противодействие на каналджийските мрежи и финансово подпомагане за африканските страни.

Италия, заяви ЕК, следва да изготви кодекс за поведение на неправителствените организации, които провеждат спасително-издирвателни мисии в Средиземно море, както и да ускори обработването на молбите за убежище и депортирането на хората с отказ за такъв статут.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?