ЕК с предложения за миграцията през Централното Средиземноморие

ЕК с предложения за миграцията през Централното Средиземноморие

Дни преди срещата на държавните и правителствените ръководители в Малта на 3 февруари Европейската комисия изложи своята позиция в дискусията за по-успешно управление на миграцията и спасяване на човешки живот по централносредиземноморския маршрут.

Комисията огласи редица допълнителни мерки за укрепване на работата на ЕС по този маршрут, по-специално с Либия и страните около нея. Действията са насочени към борба срещу мрежите за контрабанда и трафик на хора, по-ефективно управление на миграционните потоци, спасяване на човешки живот в морето и подобряване на условията на живот на мигрантите и бежанците в Либия и в съседните ѝ страни.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че най-важното е да бъде осигурена стабилност в Либия и региона като цяло. Като продължаваме да подкрепяме този процес, можем да предприемем допълнителни действия за подобряване на ситуацията, за спасяване на човешки живот и за прекратяване на контрабандата и трафика на хора - всичко това ще окаже въздействие и върху миграционните потоци към Европа, каза Юнкер.

От 2015 г. насам размерът на ресурсите за операции на ЕС в открито море се е утроил, което е довело до спасяването на над 40 000 души в Средиземно море. Въпреки това увеличението на миграцията по маршрута през Централното Средиземноморие, по който през 2016 г. в ЕС са пристигнали повече от 181 000 мигранти и бежанци, доведе до рекордни нива на загуба на човешки живот в морето. За да помогнат да се предотврати продължаването на тази човешка трагедия през 2017 г., Комисията и върховният представител набелязват краткосрочни оперативни действия, които да бъдат предприети в сътрудничество с държавите членки по отношение на маршрута през Централното Средиземноморие.

С предложените действия, които са част от цялостна стратегия, се взема под внимание по-широкият регионален контекст (по-специално южната граница на Либия, както и Тунис, Египет и Алжир), като същевременно се поставя силен акцент върху Либия, която е отправната точка за 90 % от лицата, желаещи да пътуват до Европа.

Споделяне

Още от Европа