ЕК: Само България и още три държави нямат внесени планове за милиардите от ЕС

Следващата седмица се очаква да започне процесът по одобряване

Урсула фон дер Лайен

Само България и още три държави от ЕС все още не са предали в Брюксел окончателните версии на националните планове за възстановяване от кризата с Covid-19, съобщи в петък говорител на Европейската комисия. Останалите 23 държави са направили това в препоръчителния срок до 30 април, а следващата седмица ще очаква комисията да започне да одобрява първите планове и съответно – да разпореди първите плащания.

"Парите ще започнат да текат през следващите седмици", обяви преди дни Урсула фон дер Лайен.

Възстановителният фонд е на обща стойност 750 млрд. евро, от които България очаква да получи безвъзмездно 6.2 млрд. евро.

Все още четири държави от ЕС - България, Малта, Холандия и Естония, не са внесли в завършен вид плановете си за икономическо възстановяване, които ще бъдат подкрепени от европейския бюджет, заяви говорителят на комисията. Той поясни, че за това няма краен законов срок, но ЕК би се радвала плановете да бъдат представени при първа възможност. По неговите думи, дори и след като са подали плановете, държавите могат да внасят изменения.

За пет от държавите в ЕС комисията почти е завършила оценката и се очаква да предложи на Съвета на ЕС да одобри техните планове. По неофициална информация сред петте са Португалия, Испания, Дания и Гърция.

Други пет държави са се възползвали от възможността да договорят с ЕК удължаване в разумни срокове на времето за оценка на плановете, уточни говорителят.

Българският план за разпределянето на милиардите все още не е внесен, след като предишното правителство на ГЕРБ отказа да прати своята версия с оправданието, че не е морално отиващата си власт да прави това, още повече на фона на куп критики от страна на партиите на протеста.

Работилото по-малко от месец 45-о Народно събрание така и не гласува решение, което задължава Министерски съвет да внесе документа незабавно, поради което България изпусна препоръчителния срок от 30 април.

Служебното правителство пък се нае да преправя плана и си постави за цел да го внесе до края на мандата, след като направи екооценка. Така реалното получаване на средствата ще се забави.

В петък Европейската комисия съобщи също, че още следващата седмица ще предложи чернова на насоки за прилагане на новото европейско законодателство, което обвързва осигуряването на бюджет от ЕС със състоянието на законността в европейските държави.

Говорителят на комисията призова Европейския парламент да има това предвид при следващите действия, свързани с отправеното от евродепутатите предупреждение за готовност да предадат ЕК на Съда на ЕС. ЕП настоява комисията повече да не се бави с прилагането на новите правила, влезли в сила от началото на годината. Комисията засега изчаква решението на Европейския съд по жалбата срещу правилата, внесена от Унгария и Полша.

Нито един случай на злоупотреба с европейски средства от началото на тази година няма да бъде подминат, поясни говорителят. Той добави, че ЕК желае при изготвянето на насоките да се съобрази със становището на Съда на ЕС. По неговите думи комисията вече работи по определянето на случаи, които попадат в обхвата на новите правила.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?