ЕК: САЩ са стратегически партньор, но ние избираме съпричастността пред национализма

ЕК: САЩ са стратегически партньор, но ние избираме съпричастността пред национализма

САЩ са стратегически партньор на ЕС, това е важно за световната стабилност. Въпросът дали САЩ са наш стратегически партньор не стои на дневен ред, заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с решението на Вашингтон за ограничаване на миграцията от държави с мюсюлманско вероизповедание.

В ЕС не дискриминираме хората по националност, произход и вероизповедание. Европейският подход избира съпричастността пред национализма, добави говорителят.

Той отбеляза, че от правна гледна точка ЕК ще предприеме всичко необходимо да проучи мерките, въведени от САЩ срещу имиграцията и тяхното отражение върху гражданите на ЕС. По думите на говорителя засега е неясно как въведените ограничения за достъп до САЩ биха се отразили на европейците с двойно гражданство - от държава от ЕС и от страните от т. нар. забранителен списък (Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен).

Заети сме с нашия европейски модел за справяне (с миграцията), това е най-добрият начин да покажем единство, затова светът ни възприема като сигурно място в тези размирни времена, коментира говорителят. Той не изключи възможността темата да бъде обсъдена в сряда на седмичното заседание на еврокомисарите.

Споделяне

Още от Свят