ЕК се кани да глоби "Газпром" с над 15 млрд. долара за злоупотреби с монопол

ЕК се кани да глоби "Газпром" с над 15 млрд. долара за злоупотреби с монопол

Европейският антимонополен регулатор се готви да глоби руския газов монополист "Газпром" по обвинение в злоупотреба с господстващо положение в Централна и Източна Еропа, заяви в четвъртък еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуня във Вилнюс. По думите му санкцията може да надхвърли 15 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Коментарът на Алмуня идва след продължило година разследване в редица клонове на "Газпром" и офиси на нейни клиенти в Централна и Източна Европа, включително в България,.

Еврокомисарят уточни, че все още процедурата срещу "Газпром" е на ниво подготовка на обвинение и за следващите стъпки още е рано да се говори, но ако бъде доказано, че руската компания е нарушавала антимонополните правила, това ще ѝ коства глоба над 15 млрд. долара.

Санкцията по правило представлява до 10 процента от годишния оборот на злоупотребилата компания.

Според източник на Ройтерс очаква се обвинението срещу "Газпром" да бъде предявено до края на 2013 г. "Уолстрийт Джърнъл" допълва процедурата, обяснявайки, че компанията ще има право до осем седмици да представи обоснован отговор на претенциите на ЕК. Чак след това може да ѝ бъде наложена санкцията.

Разследването срещу "Газпром" засяга пазарите на Естония, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България, където се подозира, че руската компания е налагала несправедливи цени на газа, свързани с тези на петрола, както и че е ограничавала конкуренцията, пречейки на страните да разнообразят вноса на синьо гориво.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес