ЕК се обяви срещу напитка, съдържаща думата “канабис”

ЕК се обяви срещу напитка, съдържаща думата “канабис”

Европейската комисия (ЕК) е изразила загриженост за съществуването на хранителен продукт, в чието наименование се съдържа думата “канабис”. Това се казва в отговор на ЕК на писмено запитване на българския евродепутат от БСП Маруся Любчева, член на групата на Партията на европейските социалисти в Европарламента. Питането на Любчева е за опасността негативното влияние на някои “маркетингови практики върху общественото мнение за наркотиците”, съобщи в понеделник Благовест Бенишев, пресаташе на българските социалисти в ЕП.

През септември на сесия на ЕП Любчева внесе писмено запитване до ЕК във връзка с рекламното мото и кампанията на напитката "C-Ice Swiss Cannabis Ice Tea". В питането ѝ се казва, че производителят рекламира продукта си, изтъквайки, че "той съдържа 5 процента сироп от растението и едва 0,0015 на сто сухо вещество ТНС" (тетрахидроканабинол, наркотичната субстанция, съдържаща се в марихуаната). Никъде върху етикетите обаче не се коментирало съдържанието на тетрахидроканабинола.

Евродепутатът заяви и притеснението си, че продажбата на подобен продукт е опасна и може да доведе до изкривяване на представата на младите хора за канабиса като наркотик и да провокира неговата употреба.

В отговора си Еврокомисията посочва още, че производителят на напитката "нарушава директивата за етикетиране на храните 2000/13/ЕО, общите разпоредби към която забраняват използването на информация, която би въвела потребителя в заблуждение". Според нея "канабисът е определен като незаконно наркотично вещество във всички държави членки, както и  съответните конвенции на обединените нации”.

ЕК смята още, че “пускането на пазара на продукт, който дори само твърди, че съдържа това вещество, е в противоречие с борбата срещу трафика и потреблението на наркотици в ЕС". Евроекспертите заявяват, че "пускането на пазара на продукти, привличащи потребители към тези наркотици, противоречи на политиките за борба с наркотиците, провеждани от всички държави членки".

Заради това някой страни от ЕС забраниха пускането на техните пазари на съответните хранителни продукти въз основа на член 30 от Договора за ЕС, който оправдава забраната на основа обществен морал и обществено здраве.

По официална информация напитката "C-Ice Swiss Cannabis Ice Tea" се продава свободно в държави като България, Румъния, Германия, Великобритания, Испания, Португалия.

Споделяне

Още от Европа