ЕК се опасява от влошаване на отношенията със Световната банка

Европейската комисия (ЕК) изрази в понеделник безпокойство от полемиката около президента на Световната банка (СБ) Пол Улфовиц и надеждата, че тя няма да се отрази на плановете за засилване на сътрудничеството между двете институции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бившият заместник-министър на отбраната на САЩ Улфовиц е подложен на остри критики, откакто стана ясно, че е осигурил длъжност със заплата от 193 590 долара на своята приятелка Шаха Риза в Държавния департамент малко след като стана президент на СБ през 2005 година.

Улфовиц заяви, че няма да напусне поста си въпреки нарастващите опасения сред членките на Световната банка, че аферата накърнява имиджа ѝ като орган, който се бори твърдо с корупцията.

"Загрижени сме за институцията, загрижени сме за тези обвинения и, разбира се, следим това", каза говорител на Европейската служба за хуманитарна помощ.

"Надяваме се, че ситуацията ще бъде уредена по подходящ начин. Надяваме се също, че тя няма да засегне сътрудничеството, което се засилва и което е жизненоважно особено за развиващите се държави", каза говорителят.

Европейският съюз (ЕС) през 2005 г. е предоставил общи помощи на стойност 59 млрд. долара, а ЕК е дарила още 10 млрд. долара от общите европейски фондове.

Няколко европейски държави изразиха безпокойство от аферата, но нито една от тях не отправи публичен призив Улфовиц да бъде освободен.

Споделяне

Още от Бизнес