ЕК се отказа от процедура срещу Франция заради депортацията на роми

ЕК се отказа от процедура срещу Франция заради депортацията на роми

Френският президент Никола Саркози обяви във вторник, че е много щастлив от предложението на еврокомисар Вивиан Рединг да не се открива процедура срещу Париж за нарушаване на европейските закони при връщането на български и румънски роми в страните им, съобщи Франс прес.

"Разумът победи", заяви Саркози в град Довил, където се срещна с руския президент Дмитрий Медведев и с канцлера на Германия Ангела Меркел.

По-рано днес еврокомисарят по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг съобщи, че ще оттегли по-късно през деня заплахата за съдебни действия срещу Франция във връзка с експулсирането на ромски имигранти, предаде EU Business, цитирана от портал Европа. На среща на комисарите Рединг ще препоръча на Еврокомисията, която е пазител на договорите на ЕС, да се откаже от съдебната заплаха.

Проучването на еврокомисаря за дискриминация обаче продължава да действа, споделя служител на ЕС, цитиран от изданието.

Според Рединг Франция е дала "достатъчни" гаранции, че ще измени националното си законодателство, за да гарантира по-доброто прилагане на европейското законодателство за свободно движение на гражданите на ЕС, е казал неназован служител на ЕС.

Франция изпълни срока, определен от Европейската комисия, в който да даде гаранции, че ще изпълни европейското законодателство за свободно движение на лица. Въпреки това Рединг ще продължи проучването си за това дали Франция нарушава законите против дискриминацията с депортирането на ромски имигранти към Румъния и България, допълва източникът от ЕС.

Неотдавна Рединг отправи остри критики срещу френското правителство във връзка с ромския въпрос, като дори направи сравнение с депортиранията през Втората световна война, което предизвика напрежение между Париж и Брюксел.

Противоречието достигна връхна точка на 16 септември, когато френският президент Саркози и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу размениха остри реплики на срещата на върха на ЕС. Оттогава и двете страни търсят начини да смекчат ситуацията.

Париж настоява, че няма нищо расистко в действията срещу ромите, като твърди, че те са били върнати в страните си, защото са останали във Франция по-дълго от позволения им период за престой в страната, без да имат средства да живеят.

В центъра на спора между Рединг и Париж застана и противоречив меморандум от страна на френското правителство от 5 август, в който се дава заповед полицията да премахне 300 лагери в рамките на три месеца, като документът гласи, че "ромските лагери са приоритет".

Впоследствие Франция направи изменения в документа, а Рединг се извини за сравнението с Втората световна война.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа