ЕК се сблъсква с нов български прецедент - "заменките"

ЕК се сблъсква с нов български прецедент - "заменките"
България е поставила нов прецедент за решаване пред Брюксел, като този път Европейската комисия ще трябва да намери механизъм за разплитане на възела със замените на гори. Това става ясно от изявление на земеделския министър Мирослав Найденов във вторник. По-рано страната ни се превърна в прецедент за ЕС със спрените пари по оперативните програми и предприсъединителните фондове.

Министър Найденов информира, че по време на срещата между представители на ЕК и българското правителство в понеделник от европейска страна е била изискана информация за процедурите за работа с вече заменените гори и ценовата листа, по която са извършвани сделките.

Правителството разчиташе, че по време на тази среща ще получи съвет от ЕК как да бъде решен проблемът и да бъде оформен българския отговор. Вместо това се оказва, че и експертите на ЕК все още нямат ясна идея как да процедират. Те са признали, че за първи път се сблъскват с такъв случай.

От ЕК са поискали и още информация за процедурите във връзка с промяната в предназначението на имотите.

В края на януари от България бяха поискани доказателства, че замените на гори не представляват държавна помощ, която да противоречи на регламентите на ЕС. Ако от Брюксел преценят, че сделките са в нарушение на правилата, София може да бъде осъдена на глоба между 55 и 125 милиона евро само за 47 замени.

Глобата може да нарасне до 1.5 млрд. Лева, ако бъдат разгледани всички сделки от 2007 година досега. Те са за общо 33 000 декара основно по Черноморието и около планинските курорти.

"Ще направим всичко възможно да защитим интереса на страната ни и да избегнем финансови санкции. Заменките са Made in Bulgaria", каза Найденов.

Той допълни, че българското правителство трябва да е готово с отговора си до 24 март. Преди две седмици Найденов обясни, че тактиката на България ще бъде да признае замените за държавна помощ, която обаче е регламентирана.

Премиерът Бойко Борисов вече обяви публично, че няма да защитава "престъпленията на Станишев, Доган и царя" пред Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?