ЕК сезира Съда на Европейския съюз заради унгарски закон срещу бежанците

Унгарският премиер Виктор Орбан

Европейската комисия реши да сезира Съда на Европейския съюз заради унгарския закон "Спрете Сорос", който инкриминира подкрепата на търсещи убежище чужденци, предаде Франс прес.

Европейският изпълнителен орган обяснява в изявление, че след две предупреждения "по-голямата част от изразените опасения така и не бяха взети под внимание".

Еврокомисията, която е гарант на договорите, преценява, че унгарският закон противоречи на европейското законодателство по две точки: на директивите към процедурите за предоставяне на убежище и за условията за получаването му, а също и на хартата за основните права.

От една страна, като превръща оказването на подкрепа на търсещи убежище лица в престъпление, унгарският закон "ограничава правото на търсещите убежище да общуват със съответните национални, международни и неправителствени организации и да бъдат подпомагани от тях".

От друга страна, според Брюксел става дума за "незаконно ограничаване на правото на убежище" и за "въвеждане на нови основания за недопускане на молбите за убежище".

Наименованието на този закон се свързва с американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, недолюбван от консервативния националист Виктор Орбан, който е министър-председател.

Орбан обвинява Сорос, че чрез своите НПО организира "масова имиграция" към ЕС.

Законът предвижда до 1 година затвор за всеки, който помага на лице, влязло нелегално в Унгария от държава извън зоната на Шенген, ако животът му не е непосредствено застрашен.

Също днес Еврокомисията откри нова процедура срещу Унгария за нарушения при третирането на лицата, задържани в унгарски транзитни зони по границите и издаде първо предупреждение.

"Комисията констатира, че условията за задържане в унгарските транзитни зони, особено лишаването от храна, не отговарят на материалните условия", предписани в европейското законодателство.

Будапеща разполага с един месец, за да отговори - съкратен период, "предвид неотложността на ситуацията".

Брюксел и правителството на Виктор Орбан са в челен сблъсък по редица спорни реформи, въведени по инициатива на силния човек в Будапеща, включително ограничения за висшето образование и дейността на НПО.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?