ЕК: "Шенген“ и мониторингът в правосъдието не трябва да се обвързват

Мониторинговият механизъм върху България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи и присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство са два паралелни процеса, които не трябва да се смесват. Това заяви европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

В събота френският президент Никола Саркози заяви, че е против приемането на България и Румъния в Шенген преди мониторингът да е приключил и да е показал, че двете страни са се справили с проблемите на организираната престъпност и корупцията. Резерви към присъединяването на България имат и Холандия, Германия, Дания и Финландия.

"Европейската комисия винаги е казвала, че това са два много важни процеса. Присъединяването към Шенгенската зона е едно нещо и то е свързано със съществуващите строги и прозрачни критерии. Механизмът за сътрудничество и проверка също е много важен процес, там също има стриктни изисквания, които трябва да се изпълнят. Там обаче действат собствени механизми и доклади за постигнатото", заяви Малмстрьом, цитирана от БНР.

България твърди, че ще е изпълнила всички критерии за членство в Шенген до края на годината. Българските власти признаха обаче, че въпросът придобива все повече политически отколкото технически характер.

Малмстрьом каза, че в момента тече оценка по изпълнението на критериите за членство от България и Румъния и в края на годината или началото на следващата ЕК ще излезе с препоръка. Тя припомни обаче, че крайното решение се взима от страните членки.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?