ЕК ще бъде сезирана за ареста на българските лекари в Босилеград

снимка бТВ

Европейските институции ще бъдат сезирани заради ареста на трима български лекари по време на хуманитарна мисия в Босилеград, стана ясно в събота. Евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО) обяви, че в понеделник ще внесе сигнали в Европарламента и в Европейската комисия за скандала в Западните покрайнини.

От ВМРО посочват, че е провалена безвъзмездна хуманитарна медицинска акция за прегледи на нуждаещи се от медицинска помощ граждани на Босилеград.

По-рано през деня се разбра, че трима български лекари са били арестувани и държани с часове в полицията в Босилеград. Те са били в града по покана на Българския културно-информационен център, за да преглеждат хора в нужда. Аргументът за ареста на лекарите е бил, че не могат да се извършват прегледи в културния център, въпреки че хуманитарната мисия е била разрешена от сръбските власти

Според един от задържаните лекари - доктор Валентин Янев, целта на местната полицията е била хората, потърсили помощ, да се разотидат. 

“Чакаха ги около 50 граждани на Босилеград тук, след което започнаха прегледите и в този момент влезе инспектор от Министерството на здравеопазването и четирима полицаи. 15 полицаи чакаха отвън“, разказва председателят на българския информационен център Иван Николов пред бТВ.

 “Стари, изкривени, слаби, деца, и половината от селата дошли. Започнахме да преглеждаме, за наше учудване в културния център нахлу и полиция. Полицията ни помоли учтиво да ги придружим до полицейския участък. Никакво разпитване, никакви документи, никакво подписване, абсолютно никакво предявяване на някакви… абсолютно нищо. Просто си стояхме и си говорихме с тях около половин ден. Аз усетих и разбрах, че те ни задържат, за да мине времето, определено за прегледи и хората, които вероятно още и още прииждат пред културния център да загубят търпение и да си отидат”,разказа д-р Янев пред бТВ.

По думите му жителите на Босилеград нямат достъп до лекари специалистии искат България да помогне да помогне на сънародниците ни там да получават медицинска помощ.

Според генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев задържането на българските лекари 5 часа без да им се даде никакво обяснение или пък да им бъдат повдигнати някакви обвинения е недопустимо.

“Още повече, че това е чисто хуманитарна мисия, те идват безплатно да окажат помощ на българите в Босилеград. Говорихме с шефа на полицейския участък в Босилеград, който каза, че няма нищо против лекарите, но здравната инспекция имала против те да извършват някаква дейност в помещенията на културно-информационния център”,коментира Сугарев.

По-късно пред БНР Сугарев заяви, че  медиците са имали разрешение от сръбските власти да прегледат сънародниците ни. “Българската държава не би трябвало в името на поставените цели за европредседателството  - евроинтеграцията на Западните Балкани, да си затваря очите за ситуацията в този умиращ български град“, каза консулът ни в Ниш.

Българският посланик в Белград Радко Влайков е получил инструкции да постави въпроса пред сръбските власти, съобщиха от Министерството на външните работи.

Според Ангел Джамбазки Сърбия е действала “по пъдарския начин, на който са свикнали сърбите от 19 век“. Той подозира, че целта на акцията е била да се нанесе удар по културно-информационния център, което се е случвало и преди.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?