Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК ще даде конкретните си предложения в областта на миграцията до средата на годината

0 коментара
Франс Тимерманс и Димитрис Аврамопулос

Европейската комисия ще представи до средата на годината конкретните си предложения в областта на миграцията, съобщи заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс. Днес ЕК разпространи списък на предложения какво би могла да направи за овладяването на миграционните потоци и пресичането на незаконната имиграция, предаде БТА от Брюксел.

По думите на Тимерманс направените днес предложения са повод за размисъл за държавите в ЕС с какво са съгласни. Той поясни, че целта е бъдещите предложения, изпълнени с конкретно съдържание, да бъдат възприети от всички в Съвета на ЕС, а не да се стига до дълго обсъждане и отлагане на тяхното приемане.

Предлагаме механизъм за подкрепа на държавите, залети от мигранти, както и механизъм за автоматично разпределение на пристигналите чужденци, посочи Тимерманс.

Зам.-председателят на комисията уточни, че международното и европейското законодателство не предвиждат право на бежанците на свободно движение и избор на приемащата страна. Държавите от ЕС имат пълното право да отнемат предоставената закрила при нарушаване на ограничението за свободно движение в ЕС, допълни той.

Еврокомисарят за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос поясни, че предоставянето на убежище ще бъде обвързано с даване от мигрантите на пръстови отпечатъци и регистрацията им в съответните системи. Бежанците ще бъдат връщани автоматично в държавите, предоставили им закрила, ако напуснат техните предели. Петгодишното разрешение за престой с бежански статут ще бъде отнемано при установяването на напускане на държавата, предоставила закрила.


Публикуваното днес предложение засяга въвеждането на "справедлива и устойчива" система за разпределяне на кандидатите за убежище между държавите; допълнително уеднаквяване на процедурите и стандартите за предоставяне на убежище, като по този начин се създадат равноправни условия в Европа и се намаляват факторите на привличане, предизвикващи вземането на мерки за намаляване на незаконните вторични движения; укрепване на мандата на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс коментира, че кризата с бежанците е показала слабостите в общата европейска система за убежище. Няма съмнение, че нуждаещите се от защита трябва да продължат да я получават и че не трябва да поверяват живота си на каналджиите. Настоящата система не е устойчива, коментира той.

Различните национални подходи доведоха до търсене на по-изгодни възможности за получаването на убежище и до незаконна миграция, като при настоящата криза станахме свидетели как правилата от Дъблин поставиха твърде голяма отговорност върху само няколко държави в ЕС, добави Тимерманс. В краткосрочен план трябва да прилагаме съществуващото законодателство, за да овладеем положението. В бъдеще имаме нужда от устойчива система, основана на общи правила, по-справедливо споделяне на отговорността и безопасни и законни пътища за влизане на онези, които се нуждаят от закрила, за да могат да я получат в ЕС, обобщи зам.-председателят.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос посочи, че заедно с продължаващите усилия на ЕС за справяне с безработицата Европа трябва да увеличи законните и безопасни пътища за хората, които идват, независимо дали търсят закрила или работа. Европа има нужда да привлече таланти от чужбина, които да подпомогнат нейния икономически растеж, коментира еврокомисарят. Многообразието все повече се превръща в определяща черта на много общности и градове в ЕС, затова следва да го приемем и да го превърнем в "градивна възможност" чрез нови политики на интеграция, каза Аврамопулос.

Досега системата от Дъблин определя коя държава в ЕС отговаря за разглеждането на молба за убежище на основата предимно на първата точка на незаконно влизане. Комисията набелязва пет области, в които общата европейска система за убежище следва да бъде подобрена. Сред тях е създаването на справедлива система за определяне на държавата за разглеждането на молбите на търсещите убежище. За по-доброто справяне с големия брой пристигащи и за да се осигури справедливото споделяне на отговорността, ЕК може да направи предложение за изменение на регламента от Дъблин или чрез допълването му с механизъм за справедливо разпределяне, или чрез преминаване към нова система въз основа на коефициент за разпределение.

Комисията възнамерява да предложи по-нататъшно уеднаквяване на процедурите по предоставяне на убежище и да намали факторите, привличащи хората към малък брой държави в ЕС. Комисията може да предложи нов регламент, който да замени директивата за процедурите за предоставяне на убежище, както и нов регламент, който да замени директивата за признаването. Могат да бъдат предложени целенасочени изменения на директивата за условията на приемане.

За да може дъблинската система да не бъде нарушавана от злоупотреби и търсене на по-изгодни възможности за получаване на убежище, ЕК би могла да предложи мерки за възпиране и наказание на незаконните вторични движения. Би могло предоставянето на някои права да се обвърже с изпълнението на определени условия като регистрация, снемане на пръстови отпечатъци и престой в държавата от ЕС, определена за кандидата за убежище.

За да бъдат приложени евентуалните изменения на дъблинската система, ЕК би могла да предложи да съобрази системата Евродак и да разшири нейната цел, като улесни борбата с незаконната миграция, по-доброто съхраняване и обмена на пръстови отпечатъци и оказването на подкрепа за връщанията на незаконните мигранти.

ЕК обмисля въвеждането на единен подход с по-гъвкави условия за прием на имигранти със "синя карта" (трудова виза), а за висококвалифицираните чужденци би могло да се въведат подобрени процедури за прием и повече права.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.