ЕК ще финансира градове, които инвестират в сигурността

Вече се работи и по европейско звено за разузнаване

ЕК ще финансира градове, които инвестират в сигурността

Европейската комисия (ЕК) подготвя механизъм, с който да подпомага градовете, които инвестират в мерки за сигурност. За целта комисията предоставя още тази година 18.5 милиона евро от фонда за вътрешна сигурност, а догодина ще бъдат отпуснати още 100 милиона евро.

Финансовата помощ е част от новия пакет мерки на Европейската комисия за борба срещу тероризма, обявен в сряда. Очаква се комисията да издаде и нови насоки за подпомагане на държавите при разрешаването на въпросите, свързани със защитата на обществените места.

Освен това вече се работи и по създаването на бъдещо европейско звено за разузнаване.

Комисията съобщи, че ще разгледа съществуващите пречки за достъпа до данни за финансови сделки в ЕС в опит за пресичане на финансирането на тероризма.

Комисията предвижда да бъдат привлечени частните дружества в опазването на сигурността, например в търговските центрове, на концерти и спортни обекти.

Предлага се също разширяване на възможностите властите да разшифроват данни при разследвания и наказателни дела без да се допуска отслабване на криптирането на по-общо равнище и без да се засяга голям или произволен брой хора.

Освен това ще се направи опит да бъде ограничен достъпа до вещества, които се използват за производството на самоделни експлозиви.

"Предложените мерки целят премахване на пропуските, открити при неотдавнашните терористични нападения в Европа. Обществените и оживените места все по-често са мишена за терористите, за което свидетелстват неотдавнашните нападения в Барселона, Лондон, Манчестър и Стокхолм", отбелязват от ЕК.

В допълнение ЕК препоръчва на Съвета на ЕС да разреши започването на преговори за преразглеждане на споразумението за резервационните данни на пътниците с Канада, в съответствие с всички изисквания на Европейския съд.

Комисията предлага да се разшири и сътрудничеството на Европол с външни за ЕС държави.

Предвижда се започването на преговори за споразумения с Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис и Турция за обмен на лични данни с Европол за предотвратяване и борба с тероризма и тежките престъпления.

"Никога няма да сведем глава пред терористите, които атакуват нашата сигурност и нашите свободи. Желанието на европейските граждани е националните правителства и ЕС да предприемат решителни стъпки за справянето с тези рискове. Новите действия, обявени днес, ще помогнат на държавите членки да лишат терористите от средства за извършване на злите им деяния и ще спомогнат също така за по-добрата защита на нашите обществени пространства, а по този начин и на нашия начин на живот", заяви първият зам.-председател на комисията Франс Тимерманс.

Комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви от своя страна,че тероризмът не признава граници и изисква съвместна работа в световен мащаб.

"Ефективният обмен на информация, като например резервационните данни на пътниците, е от решаващо значение за сигурността на нашите граждани, което е причината днес да препоръчаме на Съвета да разреши започването на преговори за преразглеждане на споразумението с Канада и да предложим сключването на международни споразумения между Европол и ключовите държави. Също така ще продължим да работим с държавите членки за създаване в бъдеще на европейско звено за разузнаване", допълни той.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?