ЕК ще финансира предпроектното проучване на газопровода от Каспийския регион за Европа

Европейската комисия ще финансира безвъзмездно предпроектното проучване за изграждане на газопровода от Каспийския регион за Централна и Западна Европа през България, по-известен като проект "Набуко", съобщи министерството на енергетиката и енергийните ресурси.

Проектът беше включен като приоритетен по програма Трансевропейски енергийни мрежи. Европейската комисия отпуска максимално допустимия размер безвъзмездна помощ от 50% от стойността.

Проектът за изграждане на трансграничен газопровод е съвместна инициатива на газовите дружества на държавите - Румъния- "Трансгаз", България -"Булгаргаз", Турция- "Боташ", Австрия -"ОМV" и Унгария - "МОЛ". Преговорите между компаниите по проекта започнаха през ноември 2002 г.

Предварителният график за изпълнение на проекта "Набуко", предвижда предпроектното проучване да бъде завършено в периода 2003 - 2004 г., организацията на финансирането и работното проектиране са планирани за 2005 - 2007 г. Сегашните намерения са строителството да започне през 2008 г. и да завърши до 2012 г.

По предварителни оценки ориентировъчната дължина на трасето е 4000 км., а очакваното потребление е 20-25 млрд. куб. м/год. В това число в транзитиращите страни - 6 / 8 млрд. куб. м/год., в страните от Централна и Западна Европа -14 - 17 млрд. куб. м/год. Предварителната оценка на необходимите инвестиции за изграждане на целия проект е 4,5 - 5 млрд. евро

Дължината на газопровода на българска територия е около 400 км., с две компресорни станции. За изграждане на газопровода и прилежащите съоръжения в България, по предварителна оценка, са необходими 350-400 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?