Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК ще финансира само проекти за чиста и на достъпна цена енергия

4 коментара
ЕК ще финансира само проекти за чиста и на достъпна цена енергия

За проекти от общ интерес за Европейския съюз, които ще се финансират от Брюксел, ще се считат само онези, които допринасят за намаляване на парниковия ефект и ще гарантират предлагане на енергия на достъпни цени, реши Еврокомисията в петък. В същото време Европарламентът прие резолюция, която очерта стратегия за съхраняване на енергия чрез домашни и автомобилни батерии, както и за развитието на проекти за използването на т.нар. зелен водород, произвеждан от възобновяеми източници.

Според ЕК страните членки трябва да съхраняват шест пъти повече енергия, отколкото в момента, за да постигне ЕС нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. Затова законодателството за трансевропейските енергийни мрежи ще бъде преразгледано още тази година. От Брюксел припомнят, че регламентът за тях е от 2013 г., преди да бъде прието Парижкото споразумение за намаление на парниковите емисии.

Съгласно Регламента за трансевропейската енергийна мрежа (TEN-E), ЕК определя най-важните приоритетни енергийни проекти в рамките на ЕС, така че тези проекти да могат да се възползват от опростени разрешителни и правото да кандидатстват за европейско финансиране от Механизма за свързване на Европа.

Повечето проекти имат за цел да осигурят безпрепятствено доставяне на електричество и газ до всички части на ЕС, чрез отстраняване трансгранични пропуски в енергийната мрежа и увеличаване на местния капацитет за съхранение.

За да се гарантира, че проектите, включени в следващия списък на проекти от общ интерес , са в съответствие с ангажиментите на ЕС в областта на климата, евродепутатите призовават ЕК да предложи преходни насоки. Според тях са необходими нови решения за съхранение на слънчева и вятърна енергия с цел непрекъснатост на доставките.

"Съхранението на енергия ще бъде от съществено значение за прехода към декарбонизирана икономика, основана на възобновяеми енергийни източници. Тъй като електричеството, генерирано от вятърна или слънчева енергия, не винаги е налично в необходимите количества, трябва да можем да го съхраняваме", заяви по време на дискусията докладчикът Клаудия Гамон (Renew, Австрия). по думите ѝ "в допълнение към познатите ни вече добре работещи решения, като например помпено-акумулиращите централи, редица други технологии ще играят важна роля в бъдещето". като такива тя посочва новите технологии за акумулаторни батерии, акумулирането на топлинна енергия или "зеления" водород. "Те трябва да стигнат до пазара, за да подсигурим непрекъснати енергийни доставки за европейските граждани", смята Гамон.

С гласуваната резолюция се иска от ЕК и държавите членки да премахнат регулаторните пречки пред разработването на проекти за съхранение на енергия, като например двойното данъчно облагане или недостатъците в мрежовите кодекси на ЕС. Според евродепутатите трансевропейските енергийни мрежи също трябва да бъдат преразгледани, за да се подобрят критериите за допустимост за желаещите да разработват съоръжения за съхранение на енергия.

Те също така обръщат внимание на потенциала на водорода, произвеждан от възобновяеми източници (т.нар. "зелен" водород), и призовават Европейската комисия да продължава да подкрепя научните изследвания и развитието на водородната икономика. Евродепутатите смятат, че мерките за подкрепа могат да помогнат за намаляването на разходите за "зелен" водород и да го направят икономически рентабилен. Европейската комисия също трябва да направи оценка дали е възможна модернизацията на газопреносната инфраструктура, за да може да се транспортира водород, тъй като използването на природен газ следва да намалее, посочват от ЕП.

Европарламентът подкрепя и усилията за европейски стандарти за акумулаторни батерии и за намаляване на зависимостта от производството извън Европа. ЕС разчита в голяма степен на вноса на суровини от места, където състоянието на околната среда се влошава. Тази практика трябва да се ограничи чрез подсилване на схемите за рециклиране, както и чрез екологосъобразен добив, който би могъл да се развие и в самия ЕС.

Предлага се също така насърчаване на механичното и топлинно съхранение на енергия и развитието на възможността за децентрализирано съхранение чрез домашни акумулаторни батерии и системи за топлинно съхранение, чрез свързване на превозни средства към електрическата мрежа и чрез "умни" енергийни системи за сгради.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Milenca
  #4
  Отговор на коментар #2

  Чиста (слънце вятър и вода) и евтина енергия НЯМА. Няма и да има. И ЕС няма да го има ако прави глупости.Затова и ЕС няма да дава пари.

 2. Milenca
  #3

  Тази статия не се отнася за българия и българските власти.

 3. kosta
  #2

  Чиста (слънце вятър и вода) и евтина енергия НЯМА. Няма и да има И ЕС няма да го има ако прави глупости

 4. .text
  #1

  И асансьори! Трябва да има и асансьори, щото дебелото момиче (или момче - полът не личи) си открадна завод, а кражбата е тежко нещо и иска много ядене за да се преживее

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.