EK ще изиска телефонът за изчезнали деца да действа навсякъде в ЕС

Европейската комисия настоя телефон 116 000 за изчезнали деца да действа навсякъде в Европейския съюз. Това стана във вторник, когато се отбелязва Международния ден на изчезналите деца, предаде кореспондентът на БТА от Брюксел.

В момента телефон 116 000 действа само в 11 от 27-те членки на ЕС - Белгия, Дания, Гърция, Италия, Португалия, Полша, Румъния, Словакия, Франция, Унгария и Холандия.

Изчезването на дете е трагедия и трябва да правим всичко възможно да не допускаме такива трагедии. Европейската комисия създаде телефон 116 000, за да се съобщава за изчезнали деца и да се оказва подкрепа на семействата им. Наистина е за съжаление, че телефонът действа само в 11 страни от Европейския съюз. Призовавам останалите да променят това положение, заяви еврокомисар Вивиан Рединг, която отговаря за правосъдието, основните права и гражданството.

Заедно със задействането на телефон 116 000 ЕК иска да бъде създадена трансгранична система за тревога, която да се използва при изчезване на дете в ЕС.

Сега подобна на тази система действа в 8 страни от съюза - Белгия, Великобритания, Гърция, Германия, Люксембург, Португалия, Франция и Холандия.

Споделяне

Още от Европа