ЕК ще излезе през юли с пореден устен доклад за България

Зинаида Златанова

Ще има устен юлски доклад за България и за Румъния, съобщи във вторник вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова. Тя допълни, че изнасянето на доклада е включено в официалния дневен ред на заседанието на работната група в Съвета на ЕС на 18 юли.

На практика това е втория устен доклад, който Европейската комисия изнася пред Съвета на ЕС през тази година. Първият бе през февруари, когато ЕК направи обзор на множество скандални кадрови назначения на ключови постове в съдебната система и Конституционния съд (КС). Те бяха извършени с пряката и косвената намеса на тогавашните управляващи от ГЕРБ.

Обсъждан на европейско ниво тогава бе изборът на Венета Марковска в КС, излъчването на харесвания тогава от ГЕРБ Сотир Цацаров за главен прокурор  и уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

Напрежението върху управляващите бе допълнително засилено от призивите на Германия и Франция към България да се откаже от олигархичния модел на управление.

"Начинът да покажем, че посланиците не са прави, е с действията ни в интерес на гражданите, а не в интерес на отделните партии", коментира Златанова по повод писмото на двамата посланици. По думите на вицепремиера само и единствено с консенсус по най-важните въпроси за страната може да се обори това, което твърдят посланиците в писмото си.

ЕК: Няма нищо необичайно в устните доклади

Няма нищо необичайно в предстоящите устни доклад за България и Румъния - това е преглед на напредъка, съобщи пред журналисти в Брюксел говорителят на комисията Марк Грей.

През следващата седмица Европейската комисия ще представи в устна форма пред работна група на Съвета на ЕС напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и оценка в последните шест месеца и това е обичайна процедура.

Следващите писмени доклади за България и за Румъния са предвидени за края на настоящата година, отбеляза говорителят, цитиран от БТА.

Още

"Умея доста добре да чета този вид послания заради досегашния си професионален път и в това, което прочитам, най-силно впечатление ми прави, че посланиците говорят за модел на
управление на страната", допълни вицепремиерът.

Според нея фактът, че е говорят за "модел", означава, че проблемът съществува от дълго време в България и това тревожи нейните чуждестранни партньори. Тя призова да се избягва партийното говорене - всяка партия да обвинява другата в сгрешения модел на управление на страната.

"За мен отговорът на тези притеснения, които имат и българските граждани, е единствено и само чрез действия на партиите и политиците в полза на обществото", каза Златанова. Тя даде като пример належащият избор на главен съдебен инспектор в съдебната власт, защото мандатът на сегашния изтече преди повече от седем месеца, но Ана Караиванова все още си стои на поста.

"За да се избере съдебен инспектор обаче, са нужни поне 160 депутати в парламента. Трябва да има дискусия, тъй като предложенията се правят и се дискутират в парламента, трябва и обсъждане какъв главен съдебен инспектор иска съдебната система и ни трябват депутати в парламента", коментира Златанова.

В началото на година България едва се размина с извънреден официален доклад, след като ЕК предупреди, че това е напълно възможно. През юли се очаква устният доклад на ЕК да включи и приноса на новите управляващи с излъчването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, както и непрестанните скандали с подслушването.

"Очакваме и фундаменталната реформа в съдебната система. Това, което според нас трябва да се направи, е в посока независимост, ефективност, отчетност и почтеност на съдебната система", каза говорителят на ЕК Марк Грей през февруари при предния устен доклад. До 18 юли нищо от това не се е случило. Липсва дори и заявка да се работи по тези въпроси. В края на годината ЕК ще излезе и с официален писмен доклад за напредъка на страната в борбата с корупцията по високите етажи на властта и в съдебната реформа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?