ЕК ще настоява пред САЩ безвизов режим за пет страни от ЕС, сред които и България

ЕК ще настоява пред САЩ безвизов режим за пет страни от ЕС, сред които и България

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на правосъдието и сигурността Жак Баро ще настоява пред Вашингтон "за пълна взаимност по визовия режим" за България, Румъния, Полша, Кипър и Гърция, предаде в петък Франс прес, като се позова на интервю на Баро пред агенцията, дадено преди отпътуването на еврокомисаря за САЩ.

Петте страни са последните членки на ЕС, за които САЩ запазиха визовия режим с опцията той да бъде отменен, когато страните отговорят на критериите, поставени от американските власти за безвизово пътуване в страната на чужди граждани.

Баро и чешкият министър на вътрешните работи Иван Лангер ще бъдат на 16 и 17 март във Вашингтон, за да обсъдят с американския министър на правосъдието Ерик Холдър и с министъра на вътрешната сигурност Джанет Наполитано важни въпроси, сред които на първо място искането на САЩ страните от ЕС да приемат бивши затворници от Гуантанамо след закриването на американския център за задържане в Куба.

Окончателното решение на Европа по този въпрос ще зависи и от отговорите, които ще даде Вашингтон на нашите конкретни въпроси, посочи еврокомисарят, което означава, че ЕС ще поиска известни отстъпки от САЩ в замяна на положителен отговор на искането за затворниците.

Запитан кои са другите приоритети на предстоящото посещение, Баро отговори, че ще се водят разговори за сключване на споразумение за защита на личните данни между ЕС и САЩ, а като втори проблем той посочи визовия за петте изброени членки на общността.

В края на октомври миналата година тогавашният министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф обеща до няколко месеца България и останалите четири страни от ЕС да бъдат включени в безвизовата програма на САЩ. Той обаче изрази недоумение от европейската съпротива на американската инициатива, задължаваща чуждите граждани, които ще пътуват до САЩ и не се нуждаят от визи, да предоставят лична информация по интернет до 72 часа преди пътуването. Системата влезе в сила от началото на тази година, но бе посрещната от обществеността в ЕС като посегателство над личните свободи и необоснован достъп до лични данни.

Стъпка към безвизовото пътуване ще бъде възможността на гражданите от петте страни на ЕС, които ползват визи за посещение в САЩ, да подават молби по електронен път за издаване на виза до 72 часа преди пътуването. Това облекчение се очаква да бъде подписано в първата половина на тази година, считат от нашето външно министерство.

През юни миналата година България и САЩ подписаха междинно споразумение по програмата за безвизови пътувания за българи в САЩ по време на визитата на премиера Сергей Станишев във Вашингтон. В него залегнаха четири основни параметъра, които представляват предварителни условия на бъдещо споразумение за премахване на визовия режим за български граждани. Задължително условие обаче е въвеждането на биометрични паспорти.

Основен критерий на САЩ към страните от Европейския съюз, за да паднат визите, е броят на отказите на молби за визи да е под 10%. По официални данни отказите за издаване на визи на български граждани към момента са около 14%.

България изостава и от сроковете за изработване на паспорти с електронни данни. И в началото на тази година все още не е обявен нов конкурс за изработване на паспортите, след като опитите за предишни конкурси се провалиха.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?