ЕК ще обобщи в доклад съдебните скандали у нас в началото на 2013 г.

Брюксел държи главният прокурор да бъде избран с таен вот

ЕК ще обобщи в доклад съдебните скандали у нас в началото на 2013 г.

Европейската комисия следи под лупа избора на главен прокурор и ще пише вътрешен доклад за изпълнението на ангажиментите на България за правосъдната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Това обяви говорителят на ЕК Марк Грей в сряда, ден преди гласуването във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той открои два ключови въпроса при избора на нов ръководител на държавното обвинение - спазването на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност, както и запазването на тайната на вота.

"Гласуването трябва да е тайно - това е очевидно. В същото време обаче Европейската комисия не може да управлява този процес и да се намесва в процеса на гласуване на ВСС. Ние ще следим в детайли това, което ще се случи, и в началото на следващата година ще го включим в общия си доклад до съвета за прилагането на механизма за сътрудничество и проверка", каза Марк Грей, цитиран от БНР.

Той уточни, че не става дума за извънреден доклад за България, а за част от редовната комуникация по темата на ниво работни групи между комисията и Европейския съвет. По неофициална информация на Mediapool от Брюксел, след приемането на т.нар. "вътрешен доклад" ще бъде решено и дали Еврокомисията да публикува и извънреден политически доклад за България преди изборите догодина. ЕК е "много близо" до взимане на това решение, съобщиха за Mediapool източници от Брюксел.

Причината е безпрецедентното натрупване на съдебни скандали в страната. Веднага след последния политически доклад на Брюксел от юли, управляващите от ГЕРБ проведоха фасадна процедура за избор на новия Висш съдебен съвет без значение на качествата на кандидатите.

След това мнозинството в Народното събрание забърка скандала "Марковска", който роди първата по рода си конституционна криза в страната. Заради процедурата по избора, която не допусна кандидатката да бъде проверена за конфликт на интереси и злоупотреба с власт, ЕК предупреди, че е възможно налагането на извънреден доклад за България. Този скандал все още не е получил своето разрешение, след като посочената за заместничка на Марковска в Конституционния съд Галя Гугушева вече е проверявана за пране на пари. В резултат от всичко това КС е блокиран.

Народното събрание най-вероятно ще блокира и съдебния инспекторат, защото не изпълни в срок своите задължения да избере негов шеф. Мандатът на Ана Караиванова изтича на 1 януари.

На фона на всичко това Висшият съдебен съвет провежда напълно компрометирана процедура за избор на главен прокурор, в която единственият положителен знак е, че има трима кандидати за поста. В основата на скандалите стоят именно членове на ВСС, излъчени с подкрепата на ГЕРБ, които наложиха за главен прокурор да се гласува по електронен път, а не с бюлетини, при това за всеки кандидат поотделно. Процедурата допуска задкулисно наговаряне между членовете на съвета, които подозрително издигнаха кандидатурата на сочения за фаворит на ГЕРБ Сотир Цацаров, веднага след като нагласиха правила по негова "мярка".

Дори и в момента ВСС продължава да игнорира публична информация, свързана с имотни сделки на съпругата на Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България