ЕК ще плаща по 16 000 евро на ден за паневропейско радио

ЕК ще плаща по 16 000 евро на ден за паневропейско радио

Европейската комисия ще финансира Проект Европейско Радио 'European Radio Project' (ERP), който трябва да тръгне догодина, съобщи близкото до ЕК електронно издание EUobserver.

Проектът, в който участва и България, ще се реализира от консорциум на 16 радиостанции от 13 страни членки. От април догодина гражданите на тези страни ще могат да слушат програма “От европейска гледна точка”.

В петък предстои одобрението на проекта, който предвижда обединените радиостанции да произвеждат новини от половин час на ден, също така седмични обзорни предавания и отразяване на големи европейски културни събития.

Първоначалното финансиране на проекта ще бъде от бюджета на Европейската комисия, която тази година обяви конкурс за “информационни радиопрограми по европейски въпроси”.

Консорциум ERP спечели обществената поръчка на стойност 5.8 милиона евро. Източници от ЕК изчислили, че се падат по 15 890 евро на ден за паневропейски предавания.  

В момента ЕК субсидира телевизия Euronews с по 5 милиона евро година, а от 2008 г. тези пари ще нараснат двойно до 10 милиона евро годишно

Програмите на ERP ще бъдат излъчвани на обичайните честоти на радиостанциите в страните членки, както и чрез Интернет сайта ERP, който ще е активен от юни.

Участници в “паневропейското радио” са обществени оператори от страните членки като “Дойче веле”, френското РФИ, “Радио Недерланд” в Холандия, Полското национално радио и “Радио Пунто” в Испания. Според проекта “Дойче веле” ще се занимава с редакционната координация на проекта, РФИ – с финансовата част, а “Радио Недерланд” ще поддържа Интернет-портала.

В проекта, който остава отворен и за нови партньори, вече са включени радиостанции от Белгия, Чехия, България, Гърция, Унгария, Португалия, Румъния и Словения. Не се посочва кои са българските радиостанции.

Радиопродукцията ще се произвежда на пет основни езика – английски, френски, немски, испански и полски, след това ще бъде превеждана на български, гръцки, унгарски, португалски и румънски.

Целта е до 2012 година да се достигне до наличие на радиопрограми, преведени на всичките официални езици на ЕС, чиито брой е 23.

Споделяне

Още от Европа