ЕК ще почете Хелмут Кол с безпрецедентна европейска церемония

Бащата на обединението на Германия и Ангела Меркел през 2000 г.

Европейската комисия подготвя официална европейска церемония в знак на почит към почиталия в петък бивш германски канцлер Хелмут Кол - личност с огромен принос за създаването на Европейския съюз, заяви в неделя говорителка на комисията.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който разпореди знамената на европейските институции в Брюксел в петък да бъдат наполовина спуснати, предложи да бъде организирана тържествена европейска церемония в памет на Кол.

Става дума за уникално събитие, тъй като Европейският съюз никога досега не е организирал подобни официални церемонии по повод кончината на европейски политици. Починалият на 87 години в дома си Хелмут Кол е един от тримата политици, обявени за почетни граждани на Европа. Другите двама са французите Жан Моне и Жак Делор.

"Подготовката е в ход, в близък контакт сме с германските власти и семейството" за организирането на тази церемония, каза за АФП говорителката на ЕК Мина Андреева, допълвайки, че засега дата не е определена.

Една от възможностите е церемонията да се състои в сградата на Европейския парламент в Страсбург.

Кол е смятан за баща на обединяването на Германия 45 години след Втората световна война и за един от стълбовете на концепцията за обединена Европа. Кончината на човека, заемал канцлерския пост най-дълго в съвременната история на Германия (от 1982 до 1998 г.), предизвика силен отзвук по цял свят.

"Хелмут Кол беше голям европеец и много добър приятел. Той беше самото въплъщение на Европа. Без него еврото нямаше да съществува", изтъкна Юнкер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа