ЕК ще подпомага финансово държавите, които се стремят към еврозоната

Новият механизъм на Юнкер първо трябва да се одобри от лидерите на ЕС

ЕК ще подпомага финансово държавите, които се стремят към еврозоната

Европейската комисия ще подпомага финансово чрез специален инструмент държавите, които се стремят да се присъединят към еврозоната.

Това е едно от четирите предложения на евроинституцията за засилване и задълбочаване на валутния съюз, представени в сряда. Т. нар. пътна карта предвижда създаването на Европейски валутен фонд, който ще подпомага държавите от еврозоната в затруднено финансово положение, оформяне на пост на европейски министър на икономиката и финансите, законодателни мерки, а също и създаване на нови бюджетни инструменти.

Въпросните инструменти ще подпомагат държавите да извършват структурни реформи, но също ще се създаде и "специален механизъм за сближаване на държавите членки по пътя им към присъединяване към еврото". Предложението от сряда всъщност доразвива обещания от председателя Жан-Клод Юнкер през септември финансов и технически инструмент за присъединяване към еврото. В пътната карта на ЕК обаче няма никакви подробности около това как ще функционира новият механизъм и какви финансови средства ще бъдат отделени за него. Одобряването му ще зависи най-вече от лидерите на държавите членки.

Пътната карта на ЕК за еврозоната се появява в момент, когато една от най-важните страни от валутния съюз, Германия, все още няма правителство, коментира по-рано през деня Франс прес, цитирана от БТА.

Първоначално председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер искаше да се възползва от възможността, създала се след икономическото възстановяване в ЕС и приключването на изборите във Франция и Германия, за да се усъвършенства валутният съюз и това да стане преди европейските избори през 2019 г. Затова бе решено на 6 декември ЕК да уточни изказването на Юнкер от септември в речта му "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент, когато той предложи създаването на пост "европейски министър на икономиката и финансите", бюджет на еврозоната и Европейски валутен фонд. В сряда на практика идеите на Юнкер бяха доразвити без особени детайли, но крайната дума е на евролидерите.

От своя страна, държавните и правителствени ръководители на държавите от ЕС ще обсъдят плановете за реформа на еврозоната на 15 декември на европейска среща на върха в Брюксел, на която са поканени и страните извън пространството на единната валута. Тогава обаче не се очаква никакво конкретно решение.

Освен идеите за засилването на еврозоната през септември Юнкер заяви още, че еврото е призвано да стане единна валута на целия ЕС и предложи да се създаде "присъединителен инструмент, предоставящ техническа и понякога финансова предприсъединителна подкрепа".

Европейската комисия иска да насърчи още повече европейските страни, желаещи да се присъединят към еврозоната, чрез нови технически и финансови помощи, които ще бъдат уточнени през декември, съобщи впоследствие комисар Валдис Домбровскис. Сред страните, които биха могли да се възползват от такива помощи е България, отбелязва АФП.

В последните години има известно охлаждане на ентусиазма на държавите извън еврото да се присъединяват към общото валутно пространство. Последните страни, които приеха еврото, са Естония през 2011 г., Латвия през 2014 г. и Литва през 2015 г. Същевременно, в сряда ЕК оповести експресно проучване на "Евробарометър", според което 64% от гражданите на еврозоната считат, че единната валута е добро нещо за тяхната страна, докато 25% мислят, че то е нещо лошо. Това е значително подобрение спрямо настроенията през 2016 г., отбелязва "Евробарометър".

"Европейската комисия има волята да насърчава страните членки, но ако те не желаят, няма механизъм, който да ги задължи", подчерта Домбровскис.

В началото на ноември след среща с премиера Бойко Борисов Юнкер заяви директно, че България е готова за еврозоната.

Не всички страни от еврозоната обаче споделят ентусиазма на председателя на ЕК за разширяване на валутния съюз. Австрия например е против такъв подход предвид историята с гръцката криза. Затруднения идват и от липсата на ясно и стабилно политическо лидерство в Германия. Комисар Йотингер предупреди в края на миналия месец, че очаква закъснения в реформите на еврозоната заради политическата криза в страната – локомотив на еврото.

По всички въпроси за бъдещата роля на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) да помага на изпадналите в затруднения страни от еврозоната, за общ бюджет или за министър на финансите на еврозоната "не можем да взимаме решения без Германия", изтъкна неотдавна Йотингер пред журналисти в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?