ЕК ще поиска Лондон да номинира еврокомисар при ново отлагане на Брекзит

ЕК ще поиска Лондон да номинира еврокомисар при ново отлагане на Брекзит

Бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на която предстои да заеме поста си скоро, каза, че ще поиска от Великобритания да номинира свой еврокомисар, ако ѝ бъде дадена нова отсрочка за Брекзит след изтичащия сегашния краен срок, който е 31 октомври, съобщиха информационните агенции.

Пред репортери в Хелзинки на съвместна пресконференция с финландския премиер Анти Рине, тя каза, че "ако Великобритания остане в ЕС след края на месеца, "тогава аз, разбира се, ще поискам Лондон да изпрати комисар" в Брюксел. 

Лайен добави, че изгледите срокът за Брекзит отново да бъде продължен, са "много добри", но отбеляза, че периодът на продължението засега е неясен.

Рине, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, на свой ред каза, че голямо мнозинство - "може би всички страни" - подкрепят даването на отсрочка на Великобритания.

Той изрази надежда, че решението за това може да бъде взето "чрез писмена процедура" (между лидерите на страните членки), но добави, че е готов да присъства и на извънредна среща на върха по въпроса, ако се наложи.
В четвъртък ръководителите на политическите групи в Европейския парламент решиха, че подкрепят искането на правителството в Лондон за нова отсрочка до оттеглянето на Великобритания от ЕС.

В решението се отбелязва, че ЕП подкрепя отсрочка до 31 януари догодина или по-рано, в зависимост от това кога приключи ратификацията на споразумението за раздялата.

Предвижда се дотогава евродепутатите да обмислят внимателно договорените от Европейската комисия и британските власти промени в споразумението за оттегляне.

Становището на ръководството на ЕП е изпратено до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

По-рано тази седмица Туск съобщи, че Европейският съвет ще вземе решение "на подпис" по искането на британската страна.

През септември председателят на ЕП Давид Сасоли каза, че евродепутатите ще подкрепят ново отлагане, само ако Великобритания предвиди предсрочни избори или второ допитване за членството в ЕС.

Тази седмица евродепутатите заявиха, че ще се произнесат последни по договореното споразумение, след като бъде ясно дали текстът получава подкрепата на мнозинството депутати в британския парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?