ЕК ще предложи отпадането на визите за Албания и Босна

Очаква се Европейската комисия (ЕК) да обяви в четвъртък, че гледа положително на либерализация на визите за Шенгенското пространство за босненци и албанци, но при определени условия. Това съобщи АФП, позовавайки на източник от евроинституциите.

Либерализацията на визовия режим за Албания и Босна ще се случи, но двете държави ще трябва да изпълнят няколко критерия, съобщава източникът на АФП, но без да уточни какви точно са тези критерии.

През април еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви, че Албания е постигнала напредък в изпълнението на изискванията за премахване на визите за ЕС за нейни граждани. Той подчерта обаче, че са необходими допълнителни усилия, преди Европейската комисия да може да представи пред Съвета и Европарламента предложение за отмяна на визите за албански граждани.


Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом е предвидила да направи в четвъртък изявление във връзка с визиовия режим за Албания и Босна. Страните от ЕС и Европейският парламент ще трябва да вземат окончателното решение.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?