ЕК ще представи доклада за България в сряда

ЕК ще представи доклада за България в сряда

Европейската комисия съобщи, че ще представи в сряда докладите за България и Румъния за напредъка на съдебната реформа и борбата с корупцията.

Преди седмица председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви след срещата си с премиера Бойко Борисов, че докладът за България ще бъде "много положителен".

Очаква се документът за България да отчете изпълнението на 17-те препоръки, посочени в доклада от януари, съобщава БТА.

Комисията неколкократно изрази готовността си да прекрати механизма до средата на 2019 година. Ако това се случи, механизмът най-вероятно ще бъде заменен с наблюдение за спазването на върховенството на закона за всички страни членки на ЕС.

В понеделник вицепремиерът с ресор "правосъдие" и външен министър Екатерина Захариева изрази очакванията си докладът на Брюксел да бъде преди всичко "обективен".

"Очакваме както винаги обективност и оценка за свършеното през годината. Имахме конкретни препоръки, някои от които са в процес на изпълнение. Очакваме доклад, който да ни очертае перспективите, имаме ясен план за действие. Очакваме партньорско отношение от ЕК и експертите", коментира Захариева пред български журналисти в Брюксел.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?