ЕК ще предупреди България и Румъния да продължат ключовите реформи

Европейската комисия ще потвърди в сряда, че България и Румъния са на път да се присъединят към Европейския съюз през 2007 година, ако продължат ключовите реформи.

Както съобщава кореспондентът на ББС в Брюксел обаче, комисията ще предупреди и двете страни, че може да забави с една година тяхното влизане в съюза, ако не изпълнят поетите ангажименти.

В доклада за Румъния страната е окачествена за пръв път като "действаща пазарна икономика".

В двете страни обаче, както се посочва в докладите за тях, предстои да се направи още много: да се води борба с корупцията, да се прекрати тормоза срещу журналистите, да бъде спрян политическия натиск срещу съдиите, да се прекрати трафика на хора.

На конференция на председателите на групите в Европейския парламент в 12.30 ч. местно време (13.30 ч. българско време) председателят на Европейската комисия Романо Проди ще обяви официално решението на Европейската комисия, която се очаква на заседанието си тази сутрин да одобри препоръката за започване на преговори за присъединяване на Турция към ЕС и да се произнесе за еволюцията на кандидатурата на Хърватия.

Споделяне

Още от България