ЕК ще препоръча Латвия да се присъедини към еврото от 2014 г.

Протест срещу еврото в Латвия преди два месеца

Европейската комисия ще препоръча Латвия да се присъедини към еврозоната в началото на 2014-а година въпреки някои опасения за размера на чуждестранните депозити в банковия сектор на страната, съобщи БНР като се позова на "Файненшъл Таймс".

Латвия изпълни всичките четири макроикономически "критерии за конвергенция", за да се присъедини към Единния европейския валутен съюз според проектодокумент на ЕК, до който се е добрала водещата финансова медия.

Официалните европейски източници са предпазливи към тази официална препоръка, като посочват, че може да има промени в доклада преди планираното му за сряда оповестяване.

Основното безпокойство идва от размера на чуждестранните банкови депозити в малката балтийска държава, като най-голяма част от тях са от Русия и от други бивши съветски републики. Тези руски депозити представляват 49% от всички банкови депозити в Латвия, но остават в това стабилно равнище от началото на настоящата година.

Европейската комисия заяви преди време, че желанието на Латвия да приложи правила против "прането на пари" и за нова банкова регулация "ще останат ключови" за редуциране на рисковете, идващи от високите нива на чуждите банкови депозити в страната.

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?