ЕК ще препоръча старт на преговорите с Македония и Албания

Еврокомисарят Йоханес Хан

Европейската комисия най-вероятно ще препоръча стартиране на преговори за присъединяване към Европейския съюз на Република Македония и Албания в утрешния си доклад за разширяването, съобщава радио "Свободна Европа“. То се позовава на предварителна информация от проектодоклада.

 

За пръв път ЕК препоръча отваряне на преговорите с Македония още през октомври 2009 г., но през 2015 г. препоръката стана условна и зависеше от спазването на споразумението от Пържино между тогавашното правителство и опозицията. Очакванията са утре ЕК да отправи отново безусловна препоръка. Албания, която има статут на кандидат за ЕС от 2014 г., пък досега не е получавала подобна подкрепа.

 

В доклада на ЕК се отбелязва големият напредък на Македония през изминалата година и се констатира, че политическата криза от 2017 г. в голяма степен е преодоляна. Брюксел отчита „позитивната промяна в политическото мислене и в обществото, голяма част от което не виждаше реформи в последните години”. В документа все пак се отбелязва, че „реформаторската политика ще трябва да продължи напред с ясно присъствие“. Реформите са „един дълъг процес, който ще отнеме години“, а вредата от последните политически кризи „не може да бъде поправена за една нощ“.

 

Именно препоръките от пакета за разширяването, който утре се очаква да бъде представен в Страсбург, ще бъдат в основата на разговорите в София по време на Срещата на върха за Западните Балкани на 17 май. Въз основа на предложенията на комисията и на разговорите в София се очаква решение на Европейския съвет към края на юни, тоест в края на българското европредседателство.

Постигането на начална дата за преговори поне на Република Македония е една от големите амбиции на правителството на Бойко Борисов, докато България председателства Съвета на ЕС. Придвижването на Западните Балкани по пътя на еврочленството е и приоритет №1 на българското председателство.

 

Още в края на февруари еврокомисарят по политиката за съседство и разширяването Йоханес Хан заяви, че много скоро, най-вероятно до края на лятото, ЕК ще предложи на държавите членки да отворят преговорите за присъединяване на Македония и Албания. Към момента сред държавите от Западните Балкани преговори водят Сърбия и Черна гора.


Македония е кандидат за еврочленство от 2005 г., но е блокирана заради спора за името с Гърция. В последните месеци обаче има голям напредък по решаването на спора, което се очаква да отпуши и пътя на Скопие към членство в НАТО. Освен това Македония склони да подпише и ратифицира и дългоочаквания договор за добросъседство с България.

 

В документа, който се очаква да бъде представен утре, според „Свободна Европа“ ще бъде подчертана необходимостта от продължаване на реформите в Македония.

 

По отношение на Албания Брюксел отново набляга на нуждата от цялостна съдебна реформа.

 

Засега най-напреднала по пътя към еврочленството сред 6-те държави от Западните Балкани е Черна гора. Тя води преговори от 2012 г. и досега е отворила 30 от общо 33 преговорни глави. Три от главите дори вече за затворени.

 

Събрия има 12 отворени глави. Освен необходима реформа в сферата на върховенството на закона, от Белград се изисква нормализация на отношенията с Косово.


Многократно председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е споменавал 2025 г. като дата, към която най-подготвените от балканските държави трябва да се присъединят към ЕС, но в последно време уточнява, че това ще стане само, ако те изпълнят условията.

Споделяне

Още от Европа