ЕК ще проучи възможностите за допълнителна подкрепа на България

Жан-Клод Юнкер

Европейската комисия е готова да проучи дългосрочните нужди на България за охрана на външните граници на ЕС, както и за отпускането на допълнително финансиране. Това заявява

председателят на комисията Жан-Клод Юнкер в писмо до президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Писмото на Юнкер е в отговор на проведените разговори с държавния глава в Брюксел, както и на изпратеното от президента Радев писмено предложение до европейските институции.

Юнкер подчертава, че ЕК ще извърши задълбочен анализ на представената от България оценка за оказването на допълнителна финансова подкрепа за охрана на външните граници, извън отпуснатата досега спешна помощ в размер на 167.3 млн. евро.

В момента Европейската гранична и брегова охрана извършва оценка на уязвимостта на всички държави членки на ЕС, включително България, която ще бъде готова през април тази година. На основата на тази оценка ЕК има готовност за изпращане на мисия от експерти, които да преценят дългосрочните нужди на България в областта на охраната на границите.

Българският президент многократно призова в Брюксел за приемането на общ оперативен план от ЕС за действие в кризисни ситуации и за осигуряване на допълнително финансиране за засилване капацитета за охрана на българските граници.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?