ЕК ще проучва спазва ли Полша върховенството на закона

Мартин Шулц обвини полските управляващи в "путинизация"

ЕК ще проучва спазва ли Полша върховенството на закона

Европейската комисия се готви да стартира идната седмица проверка срещу Полша за спазване върховенството на закона, като ще се фокусира най-вече върху посегателствата срещу независимостта на съдебната система. За това съобщава в неделя германският в. Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) и посочва, че ЕК ще проучи промените, въведени за Конституционния съд на страната. Източници от ЕК са казали пред изданието, че ситуацията в тази сфера се оценява като непоносима.

Политиката на новото правителство в Полша се гради по руски образец, каза председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, който е германски социалдемократ. Управляващите в Полша разглеждат своята победа на изборите като мандат за подчиняване на държавата на волята на победилата партия, заяви Шулц, цитиран от Франкфуртер алгемайне цайтунг".

По думите му случващото се в Полша е "управляема демокрация в стила на Путин, опасна путинизация на европейската политика." Сега целият политически спектър "от левите до десните могат ясно да заявят, че подобна политика противоречи на базови европейски ценности", отбеляза Мартин Шулц, говорейки за предстоящото заседание на Европейския парламент за политическата ситуация в Полша, насрочено на 19 януари.

Паралели между политиката на Путин и политиката на сегашното полско консервативно правителство направи и бившия еврокомисар по въпросите на правосъдието и настоящ евродепутат Вивиан Рединг. "Атаката срещу правовата държава винаги започва с атака срещу конституционния съд. После следва атака срещу медиите, първо обществените, а а след това и частните. Това е логиката на Путин, Орбан, Къченски", коментира Рединг, цитирана от ФАЦ.

Новото правителство на консервативната партия "Право и справедливост" отмени назначаването на петима конституционни съдии, станало в последните дни на предишното управление. Впоследствие съдът реши, че двама от тях действително са били незаконно избрани, но при останалите трима всичко е наред. Правителството обаче назначи петима нови конституционни съдии без да чака произнасянето на съда, а президентът Анджей Дуда, който е от същата партия, незабавно организира полагането на клетва.

Същевременно управляващите приеха закон, с който промениха начина на работа на КС, давайки възможност решенията да се взимат с мнозинство от две трети, което прави почти невъзможно отхвърлянето на правителствено законодателство.

Започващата в сряда проверка на ЕК ще се води от нейния заместник-председател Франс Тимерманс, в чийто ресор е спазването на върховенството на закона.

Това ще е първият път, когато ЕК ще приложи "Процедурата по върховенство на закона", създадена през 2014 година като един вид механизъм за ранно предупреждение. Тя се роди по повод споровете с Унгария, в които ставаше дума за атаки срещу демократичните права, подобни на днешните в Полша.

Планираната за 13 януари дискусия в Еврокомисията за Полша ще бъде първи "ориентировъчен дебат". От резултата от този дебат зависи дали ще се предприемат следващите три стъпки: оценка на ЕК, препоръки към Съвета на министрите и финала- реализация на тези препоръки. На редовните си срещи европейските министри и правителствените ръководители ще проведат политически дебат със страната, която е под наблюдение. Цялата процедура е политически процес, който обаче няма преки юридически последствия. Последици може да има, едва когато бъде открита процедура съгласно § 7 от Европейския договор, който гласи, че "при сериозно и трайно нарушаване на европейските ценности" дадена страна може да бъде лишена от право на глас, припомни по-рано тази седмица Дойче веле.

Възможно е и в рамките на нормалната процедура за нарушаване на европейския договор да бъдат прекратени плащанията за Полша от фондовете на ЕС. За това обаче трябва решение на Европейския съд като последна инстанция. Варшава е най-големият нетен получател на средства от ЕС – цели 14 милиарда евро.

Дипломати от различни европейски страни обаче вече изразиха съмнение, че ще Варшава ще бъде наказана толкова строго.

Фактът, че ЕК ще се съсредоточи върху независимостта на съда в Полша, е индикация, че страната може и да се размине с разследване за също толкова критикуваното ново медийно законодателство. Писмо, изпратено от Тимерманс до полското правителство преди гласуването на закона, призова Варшава да гарантира, че промените няма да заплашат медийния плурализъм. В същото време ЕК признава, че няма особени правни основания за намеса в тази област, отбелязва сайтът "Политико".

След като поеха пълния контрол върху страната, новите управляващи в Полша започнаха офанзива за овладяване на Конституционния съд, разузнаването, дипломатическата служба и обществените медии. Действията им се посрещат с недоволство не само от опозицията и европейските партньори, но и от десетки хиляди поляци, които излизат на протести срещу политиката на управляващите, която според тях заплашва демокрацията и свободата на медиите.

Новият медиен закон влезе в сила на 9 януари, като прекъсна мандатите на директорите на държавното радио и телевизия и прехвърли правомощията по назначаването им на министъра на финансите, вместо на медийна комисия, която се отчита пред парламента. Министърът незабавно назначи десния политик и журналист Яцек Курски начело на обществената телевизия.


Същия ден бяха организирани протести от нова група, наричаща се "Комитет за защита на демокрацията". Хиляди хора, развяващи националния флаг и знамето на ЕС се събраха във Варшава, Вроцлав, Краков, Лодз и Катовице.


Правителството, което встъпи в длъжност през ноември, обяснява своите действия с необходимостта от реформи в някои държавни институции, защото представляват само интересите на предишното либерално ръководство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа