ЕК ще разследва спрените от Великобритания заеми за български и румънски студенти

Еврокомисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу ще започне официално разследване на решението на Великобритания за временно спиране на заемите за издръжка за румънски и български студенти. Тя е обявила в това в отговор на въпрос, отправен от румънския евродепутат Ренате Вебер, съобщи агенция "Медиафакс".

Според Василиу приетата в края на миналата година мярка не нарушава правата на гражданите, а е "временна и административна (мярка) с цел да отговори на тревогите от рязко нарастване на броя на молбите за заеми за издръжка".

В отговора до Вебер еврокомисарят е посочила, че вследствие на подадената от евродепутата информация и "редица оплаквания, получени в комисията" се е появило съмнение за начина, по който британските власти са се заели с този въпрос в разумни срокове.

Василиу уточнява, че при това положение е било взето решение да започне официално разследване и ще бъдат поискани допълнителни обяснения от британските власти за ситуацията.

През ноември 2013 г. британските власти взеха решение за временно спиране на заемите за издръжка за студенти от страни членки на ЕС, за да проверят на легитимността им заради регистрирани злоупотреби. Мярката е валидна за студенти от Румъния и България, които учат във всички форми на висше образование във Великобритания, частно и държавно, както и за студенти от други страни от ЕС, които учат в частни колежи.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?