ЕК ще реши дали да открие наказателни процедури заради миграционните квоти

ЕК ще реши дали да открие наказателни процедури заради миграционните квоти

Следващата седмица Европейската комисия ще прецени дали да открие наказателни процедури срещу държавите от ЕС, които не изпълняват квотите за разселване на мигранти, съобщи говорител на институцията, цитиран от БТА във вторник.

Изпълнението на квотите е въпрос на споделяне на отговорността и на проява на съпричастност, коментира говорителят. През май ЕК призова България и Словакия да започнат да приемат мигранти от Италия възможно най-скоро. Унгария, Полша и Австрия остават единствените държави в ЕС, които досега не са приели нито един мигрант по квотите, а Чехия не е участвала в разпределението повече от година, показа месечният доклад на комисията.

ЕК призова през май Унгария и Полша да започнат незабавно да изпълняват квотите, и Чехия незабавно да възобнови участието си. Досега Чехия е приела 12 разселени мигранти, и то миналата година. Чехия може да направи много повече, посочи днес говорителят на комисията по повод заявките на Прага, че повече няма да участва в изпълнението на квотите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?