ЕК ще съди Ирландия въпреки плана й за събиране на неплатените от "Епъл" данъци

ЕК ще съди Ирландия въпреки плана й за събиране на неплатените от "Епъл" данъци

Европейската комисия няма да се откаже да даде Ирландия на Съда на ЕС заради провала ѝ да събере над 13 млрд. евро данъци, неплатени от американския технологичен гигант "Епъл" (Apple), независимо че в понеделник ирландският финансов министър Паскал Донахоу обеща през 2018 г. да  започне събирането на дължимите пари.

Това съобщи изданието "Политико" в четвъртък, посочвайки, че целта на делото е да притисне Дъблин да изпълни своето обещание.

През август 2016 г. еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер обяви, че Ирландия трябва от началото на 2017 г. да започне да събира неплатените от "Епъл" данъци от 2003  г.  Парите са спестени благодарение на данъчното споразумение между технологичната компания, чиято европейска централа е базирана в Дъблин и към нея се отчитат всички печалби на компанията на Стария континент, Африка, Близкия изток и Индия, и ирландските власти, позволяващо намаляване на налоговите ѝ отчисления. Това нарушава законите на Европейския съюз и представлява неправомерна държавна помощ, обяви Брюксел преди повече от година.

Говорител на Брюксел е отказал коментар, но е цитирал предишно изявление, че Еврокомисията през октомври е решила да даде Дъблин на Съда на ЕС заради провала ѝ да изпълни решението на ЕК.

"В същото време ние се надяваме да работим конструктивно с ирландските власти за да сме сигурни, че възстановяването на данъците ще стане възможно най-скоро. това ще ни позволи да затворим тази процедура4, заявил представителят на Брюксел.

В понеделник ирландското правителство обяви за постигнато споразумение с "Епъл" да започне от началото на 2018 г. изплащането на получените неправомерно данъчни облекчения в доверителна сметка, докато тече обжалването на решението на Еврокомисията. Подробности по сделката обаче не бяха съобщени.

На фона на действията на Еврокомисията стана ясно, че "Епъл" ще е големият печеливш от одобрената данъчна реформа в САЩ. В момента компанията държи по-голяма част от международната си печалба извън САЩ, но ако данъчната ставка на чуждестранните печалби бъде намалена на планираните 14%, тя би спестила 47 млрд. долара, изчислява "Файненшъл Тайм". Според изданието компанията с най-голямата капитализация в света има чуждестранен кеш и инвестиции за 252 млрд. долара, които ако бъдат върнати в страната при сегашния режим, ще трябва да плати данъци за 78.6 млрд. долара. С промените в законодателството обаче дължимата сума би спаднала до 31.4 млрд. долара.

За разлика от други компании, през  последните години "Епъл" задели милиарди за потенциалните данъци и разполага за целта с 36.4 млрд. милиарда – над дължимото след данъчната реформа в САЩ.

"Планираме да върнем парите обратно, което би ни донесло допълнителна гъвкавост около възвръщаемостта на капитал", коментира финансовият директор на компанията Лука Маестри.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?